Primăria Craiova pune punct în scandalul mutării Liceului Voltaire

2
808

Primăria Craiova consideră încheiat subiectul mutării Liceului Voltaire. După ce marți seara această unitate de învățământ și-a luat în primire spațiile atribuite de către autorități în incinta Liceului Odobleja, autoritățile apreciază că există toate premisele ca anul școlar să înceapă în liniște. Reprezentanții municipalității susțin că, de fapt, nici nu ar fi trebuit să existe vreun motiv de scandal întrucât spațiile se află în proprietatea primăriei și erau și disponbile. Ce ar fi alimentat scandalul ar fi fost temerile profesorilor de la Odobleja că și-ar pierde cumva catedrele sau din numărul de ore, temeri care sunt însă nejustificate.

După o zi tensionată din cauza acestui subiect, cu discuții încinse la Prefectura Dolj și o incursiune în forță a comisiei de predare-primire a spațiilor școlare, primarul Mihail Genoiu a ținut să transmită, ieri, și punctul de vedere oficial al municipalității legat de această mutare. Primarul a prezentat cronologic modul cum au decurs lucrurile, din anul 2015, de când a înființat Liceul Voltaire de către Universitatea din Craiova, și până în 2018, când tot Universitatea din Craiova “a început diligențele de a elibera spațiile pe care le ocupa liceul”, acesta fiind găzduit, în cei doi ani, în spațiile de la Facultatea de Mecanică. “În momentul în care noi am primit această solicitare din partea Universității, am constituit o comisie formată din angajați de la direcția patrimoniu și s-a încercat o evaluare a spațiilor din școli. A fost o acțiune foarte greoaie și care nu a adus rezultate foarte multe, deoarece cele peste 80 de școli din Craiova sunt administrate de către conducerile acestora. Este greu pentru un angajat din primărie să evalueze dacă spațiile sunt excedentare sau nu și am solicitat ISJ Dolj să ne facă o listă a spațiilor disponibile”, a arătat Genoiu.

De ce se tem profesorii de la Liceul Odobleja

Pe 18 iunie, ISJ Dolj a răspuns Primăriei Craiova, aducându-i la cunoștință faptul că rețeaua școlară a Liceului Odobleja a fost redusă, încă din perioada anilor 2013, de la 80 de clase la 57. Când s-a trecut la evaluarea spațiilor, comisia care s-a deplasat acolo a constatat că există spații disponibile, iar Liceul Odobleja a fost propus să găzduiască și Liceul Voltaire. Lucrurile nu au mers așa de simplu, iar autoritățile susțin că, la mijloc, ar fi fost o teamă a corpului profesoral de la Liceul Odobleja că, prin această predare a clădirii, vor fi afectați în funcționalitatea lor, atât ca număr de ore, ca posturi ale profesorilor, dar și ca spații. “Vreau să vă spun că aceste lucruri țin de modul de comunicare al ISJ cu liceul. Noi am fost asigurat de către inspectorat că schema de funcționare și organigrama Liceului Odobleja nu va avea absolut nimic de suferit în urma acelei predări de clădiri, că nu există la mijloc nici o formă de fuziune a celor două unități, care rămân de sine stătătoare. Nici un profesor nu va avea de suferit de pe urma acestei mutări”, a precizat Mihail Genoiu, în opinia căruia singurii îndreptățiți să fie îngrijorați ar fi trebuit să fie cei de la Voltaire, pentru că se apropia începerea anului școlar și ei nu dețineau spațiile de învățământ.

Primăria Craiova a pus în aplicare HCLM pentru atribuirea spațiilor

În toată această perioadă, Direcția Patrimoniu a Primăriei Craiova a intervenit la clădire și a făcut reparațiile necesare. Primarul Mihail Genoiu a precizat că acolo a lucrat și încă mai lucrează firma cu care municipalitatea a încheiat acordul-cadru de reparații școli, clădirea urmând să fie pregătită pentru începerea noului an școlar. Cei de la Liceul Voltaire au intrat, efectiv, în posesia acelor spații abia marți seară, după ce au fost încheiate discuțiile purtate la Prefectura Dolj. “Domnul prefect a încercat să medieze această discuție, iar în cursul după-amiezei de ieri (n.r. – marți), având în vedere că hotărârea de consiliu, validată de Prefectură, era în vigoare, s-a trecut la executarea ei. Spațiul a fost preluat de către Direcția de Patrimoniu a Primăriei Craiova și predat Liceului Voltaire. Începând de aseară, aceștia își asigură paza obiectivului și se organizează pentru începerea anului școlar”, a menționat primarul Craiovei. “Consider că lucrurile trebuie să-și intre pe făgașul normal, pentru că nimeni nu are nimic de împărțit acolo. Lucrurile sunt foarte clare și bine intenționate și nu cred că există ceva mai presus, orgoliul cuiva, de interesul copiilor care trebuie să-și înceapă în liniște anul școlar și să nu fie afectați de conflicte artificiale. Nu cred că Liceul Odobleja mai prezintă un subiect de discuție de acum încolo și le urăm să își înceapă liniștiți anul școlar!”, a mai afirmat Genoiu, punând astfel capăt acestui subiect.

25 de școlii din Craiova sunt prinse în reparații

City managerul orașului, Sorin Manda, a declarat că înființarea Liceului Voltaire a ajutat, de fapt orașul, dezvoltând rețeaua școlară a Craiovei. “Este important faptul că la Craiova s-au dat în folosință licee noi, spre deosebire de alte zone și alte timpuri când se închideau școli și licee. Apariția unui liceu, fie că este cu predare în limba franceză sau oricare altă limbă, este un pas înainte pentru modernizarea învățământului craiovean. Felul cum gândesc acei copii și cum predau profesorii de acolo a însemnat un element de noutate pe piața educației din municipiul nostru și poate și din acest motiv, foarte mulți alți profesori sau alți oameni interesați în acest domeniu s-au speriat”. În plus, primarul Mihail Genoiu a menționat că municipalitatea sprijină toate unitățile de învățământ din Craiova, scopul fiind ca elevii să învețe în condiții bune. La ora aceasta, se lucrează în 25 de licee, școli și grădinițe, care au solicitat reparații pentru începerea anului școlar, printre licee numărânduse Energetic, Henri Coandă, Carol I și Frații Buzești. “Se mai primesc solicitări de la școli care să se finalizeze până la sfârșitul anului. Când vom începe lucrările pe acordul cadru de reparații străzi, vom face și asfaltarea curților școlilor, pe care le-am întrerupt la jumătatea lui 2018”, a menționat primarul Craiovei.

Nu am dat niciodată curs provocărilor

          Prof.dr Dorina Popi, directorul Liceul Voltaire, a făcut câteva precizări, subliniind faptul că „Voltaire” este un proiect educațional unic în Craiova, care a luat ființă din dorința de a le oferi elevilor craioveni posibilitatea de a studia într-un liceu în limbi străine la standarde europene:

         “Suntem încrezători că în următoarea perioadă cadrele didactice ale celor două unități de învățământ își vor putea concentra eforturile pentru asigurarea unui mediu educațional de calitate, în beneficiul elevilor și ne exprimăm, pe această cale, dorința de normalitate și colaborare. În acest sens, ținem să subliniem că nu considerăm că există un conflict între Liceul „Voltaire” și Colegiul „Ștefan Odobleja”, ci mai degrabă o năzuință comună, aceea de existență a unui cadru propice pentru buna desfășurare a actului educațional. Sperăm, așadar, ca orice eventuale neînțelegeri cu personalul și elevii Colegiului „Ștefan Odobleja” să poată fi preîntâmpinate prin dialog.

2 COMENTARII

  1. Manda ar avea dreptate dacă numărul de clase ar fi crescut, așa doar s-au dispărut clase la Odobleja, Arghezi,…(cu ajutorul ISJ) și au apărut la Voltaire (liceu cu predare in limba română, neacreditat.

  2. Manda nu face o analiză corectă. Nu a crescut numărul de clase din Dolj, ci a scăzut. A apărut liceul Voltaire ( liceu cu predare în limba română, neacreditat) luând clase de la alte licee acreditate.

Comments are closed.