Tinerii din mai multe ţări au învăţat cum trebuie să se pregătească pentru un nou loc de muncă

0
227

Timp de o săptămână, în Craiova s-a desfăşurat primul schimb de tineri pe care Asociaţia “Centrul Regional de Voluntariat” l-a organizat în judeţul Dolj, având ca temă şomajul. Acţiunea, la care au participat tineri din Republica Cehă, Italia, România şi Spania, a avut loc în perioada 14-21 iulie şi face parte din proiectul “A fresh start: let’s get ready for our perfect job!” .

Prin dezvoltarea acestui proiect se doreşte informarea cu privire la oportunităţile de muncă pentru tineret şi promovarea spiritului antreprenorial ca o modalitate viabilă de viitor, oferirea de consiliere pentru planificarea carierei şi orientare; creşterea gradului de conştientizare a importanţei activităţii de voluntariat în timpul liceului şi universităţii; sporirea înţelegerii şi acceptării diversităţii culturale, includerea tinerilor excluşi social de a participa la activităţi non-formale; să înţeleagă diversele roluri ale voluntariatului în dezvoltarea societăţii.

«Pentru şase zile, aici, în această parte frumoasă din sudul României, 28 de tineri din Republica Cehă, Italia, România şi Spania au prezentat realitatea din ţara lor în legătură cu rata şomajului în rândul tinerilor şi ce măsuri sunt aplicate pentru a combate acest fenomen, au avut dezbateri asupra a ceea ce se poate face pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor şi au învăţat de la reprezentanţi ai „Pirelli”, „Kautex” şi „Popeci” ce caută marile companii de investiţii la lansarea apelurilor de angajare», a precizat Carmen Tufagiu, manager de proiect în cadrul Asociaţiei “Centrul Regional de Voluntariat” din Craiova.

“Proiectul s-a bazat pe învăţarea prin participare”

Cele mai gustate activităţi au fost cele care le-au oferit tinerilor oportunitatea de a interacţiona direct cu angajatorii. Managerii de resurse umane de la cele trei companii partenere au fost deschişi, dar profesionişti şi i-au îndrumat pe participanţi să îşi construiască un CV eficient, în care să îmbine realizările academice cu proiectele personale şi voluntariatul. La sfârşitul celor şase zile, participanţii au realizat că toate ţările lor se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveşte inserţia tinerilor pe piaţa muncii, dar că guvernele şi ONG-urile abilitate au iniţiat deja măsuri de reducere a fenomenului.

«Activităţile proiectului “A fresh start: let’s get ready for our perfect job!” s-au bazat pe educaţia non-formală, pe un proces de învăţare şi de formare care a funcţionat în afara rutinei sistemului educaţional formal. Acesta a fost bazat pe învăţarea prin participare, ţinând seama de nevoile şi interesele tinerilor. Dobândirea de noi competenţe nu a fost un proces neutru, invizibil, ci flexibil, combinând practica şi teoria. Metodele utilizate pe parcursul celor şase zile au variat între prezentări audio-video ale companiilor partenere şi ale grupurilor din fiecare ţară, discuţii de grup şi brainstorming, simulări şi jocuri de rol, seri şi petreceri interculturale, vizite şi excursii», a adăugat Carmen Tufagiu.