Hong Kong: China şi SUA impun restricţii reciproce de viză pe tema Hong Kong

0
275

Proiectul de lege privind securitatea naţională în Hong Kong este în curs de deliberare, în cadrul unei sesiuni -aflate în derulare- a Comitetului permanent al Congresului Naţional al Poporului, principalul for legislativ al Chinei. Pentru guvernul chinez legea este menită a asigura stabilitate, încetarea vandalismelor din timpul manifestărilor din 2019 într-o metropolă cu 7,75 mil. de locuitori. Opoziţia pro-democraţie din Hong Kong şi mai multe ţări occidentale, dar şi SUA, consideră că legea este un atac contra autonomiei şi libertăţilor teritoriului. Liderul Hong Kong, Carrie Lam, a refuzat marţi în cursul cpnferinţei de presă săptămânale să confirme adoptarea legii pe care a susţinut-o. Uniunea Europeană şi-a exprimat „grava preocupare”, iar G8 a solicitat revenirea asupra proiectului de lege. În schimb, Washingtonul a anunţat luni vânzarea de echipamente de apărare sensibilă pentru evitarea căderii insulei în mâinile armatei chineze. Mai mult, SUA au anunţat vineri restricţii de viză pentru oficialii chinezi acuzaţi de încălcarea autonomiei teritoriale. China a replicat cu măsuri similare, de retorsiune, pentru cetăţenii americani. Autorităţile din Hong Kong au interzis adunările publice cu mai mult de 50 de persoane din cauza epidemiei de coronavirus.

Ministerul chinez de Externe a anunţat, luni, că va pune restricţii de viză unor persoane din SUA care au o conduită neconformă privind Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (HKSAR), ca răspuns la decizia autorităţilor de la Washington de a impune restricţii de viză unor oficiali chinezi din HK.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului, Zhao Lijian, a declarat că autorităţile din China reafirmă decizia de a proteja suveranitatea naţională, interesele de securitate şi dezvoltare, precum şi principiul „O ţară, două sisteme”.

Decizia Beijingului vine după ce Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Washingtonul va impune restricţii de viză pentru funcţionarii Partidului Comunist din China „responsabili de subminarea libertăţilor din Hong Kong”.

Zhao Lijian a subliniat că legislaţia privind securitatea naţională pentru Hong Kong este „o afacere internă a Chinei”, problemă în care nicio ţară nu are dreptul să se amestece, China respingând ferm orice imixtiune străină în afacerile din Hong Kong.