Poliţiştii craioveni îl caută să-l închidă / Genică Boerică condamnat definitiv la 10 ani de închisoare

0
97

Controversatul om de afaceri craiovean Genică Boerică, a fost condamnat definitiv, marţi, la 10 ani şi 3 luni de închisoare cu executare într-un dosar vizând spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA în valoare de peste 4 milioane de euro. Ieri, poliţiştii doljeni l-au căutat pentru a-l încarcera, în baza mandatului de executare a pedepsei, însă n-au dat de el, astfel că va fi dat în urmărire la nivel naţional şi în consemn la frontieră. Alţi doi craioveni condamnaţi în acelaşi dosar au fost ridicaţi şi introduşi în arest, de unde vor ajunge în penitenciar.

Genică Boerică

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Dolj au primit, ieri dimineaţă, mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele omului de afaceri craiovean Genică Boerică, dar şi pentru Florentin Şargarodschi şi Elena Popa, toţi trei condamnaţi definitiv într-un dosar vizând comiterea infracţiunii de spălare de bani, având ca obiect obţinerea de rambursări ilegale de TVA de peste 14 milioane de lei. Este vorba despre un dosar în care cei trei, împreună cu Vasile Stănescu, soţul cântăreţei de muzică populară Niculina Stoican şi cu şapte cetăţeni arabi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în anul 2005. Genică Boerică şi complicii săi au fost acuzaţi că au înfiinţat pe numele unor cetăţeni arabi mai multe firme, făceau tranzacţii cu facturi false între grupul de societăţi şi le raportau la finanţele publice, obţinând ilegal rambursări de TVA de la DGFP Dolj, în valoare totală de peste 4 milioane de euro.

Pe 19 martie 2005, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Genică Boerică, alături de Florentin Şargarodschi, Elena Popa, Vasile Stănescu, Nassar K.A.A. Mohamed, El Kholy H. Nashat, El Tembedawy M. Khaed şi El Araby M. Abdou, Ayyoub A.H.H. Bassem, Al Switi A.M.A. Nail, Honar Sood Monfared Mostafa şi Abdulhameed G. Shaban, iar Tribunalul Bucureşti i-a condamnat astfel: Genică Boerică a primit opt ani de închisoare, Florentin Şargarodschi – cinci ani, iar Elena Popa, contabila lui Genică Boerică, trei ani, Vasile Stănescu – trei ani de detenţie, iar cetăţenii arabi au primit pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de închisoare. Toţi inculpaţii au făcut apel, iar în aprilie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Tribunalul Bucureşti să rejudece acest dosar. S-a rejudecat timp de aproape şase ani, până pe 19 martie 2012, când Tribunalul Bucureşti a majorat pedepsele tuturor inculpaţilor şi l-a condamnat pe Boerică la 12 ani de închisoare pentru faptele comise (10 ani pentru faptele reţinute în sarcina sa, la care s-a adăugat un spor de 2 ani). Inculpaţii au făcut din nou apel împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti, iar în 2013 Curtea de Apel Bucureşti a decis să-i scadă pedeapsa lui Boerică la zece ani şi trei luni de puşcărie, lui Nassar H.A.A. Mohamed, lui El Kholy H. Nashat şi Vasile Stănescu la câte 6 ani de puşcărie, restul inculpaţilor primind pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare. Judecătorii bucureşteni au  hotărât să majoreze sumele de bani pe care inculpaţii trebuie să-i înapoieze statului de la 14.751.600.000 la 14.930.270.785 de lei vechi, respectiv de la 7.520.200.000 la 9.883.581.198 de lei vechi.

Recursurile respinse ca nefondate

Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti a fost atacată cu recurs de inculpaţi. Numai că marţi, 28 ianuarie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins inculpaţilor recursurile ca nefondate. Astfel, ieri dimineaţă, poliţiştii IPJ Dolj au primit mandate pe numele inculpaţilor cu domiciliu în Dolj, respectiv Genică Boerică, ce are de executat 10 ani şi 3 luni de închisoare, Elena Popa – 2 ani de închisoare şi Florentin Şargarodschi – 2 ani şi 6 luni de închisoare. Ultimii doi au fost prinşi de poliţiştii craioveni şi introduşi în arestul IPJ Dolj, de unde vor fi transferaţi în penitenciar, însă de Genică Boerică, oamenii legii n-au dat.

Bărbatul a fost căutat la domiciliu, nu a fost găsit în urma verificărilor efectuate, astfel că se vor face demersurile necesare pentru a fi pus în urmărire la nivel naţional. A fost dat şi în consemn la frontieră. Alte două mandate au fost puse în executare, fiind ridicaţi şi depuşi în arestul Inspectoratului o femeie şi un bărbat condamnaţi definitiv”, ne-a declarat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Nu este însă singurul dosar al afaceristului craiovean. Genică Boerică împreună cu Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj pe 22 mai 2012, într-un alt dosar penal privind o serie de returnări ilegale de TVA în valoare totală de peste 2,65 milioane de lei. Şargarodschi a primit trei ani şi şase luni de închisoare, Drăgan – patru ani, Prie a primit cinci ani şi şase luni de închisoare, iar Boerică a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise.  Inculpaţii au făcut apel, aflat în acest moment pe rolul Curţii de Apel Craiova.