LIONS Club Craiova: Din dragoste de oameni!

0
203

Afis_finalÎn perioada sărbătorilor de iarnă, LIONS Club Craiova desfăşoară o serie de evenimente caritabile… din dragoste de oameni! În a doua zi de Crăciun, membrii organizaţiei au oferit o masă caldă nevoiaşilor din parohia Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur”, păstorită de preotul paroh Ciprian Sanda. Aici, „leii” au servit 100 de oameni care au nevoie să ştie că nu sunt uitaţi în necazul lor. Tot pe 26 decembrie, copiii internaţi la Spitalul nr. 3, „Victor Babeş”, din Craiova, l-au primi pe Moş Crăciun, care a venit de la LIONS Club Craiova încărcat de daruri. Evenimentele caritabile au continuat cu un concert de binefacere susţinut aseară, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, donaţiile fiind destinate persoanelor cu probleme de vedere.

Un Crăciun cât o masă caldă…

De trei ani, membrii LIONS Club Craiova vin în parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru a oferit un prânz oamenilor nevoiaşi. De altfel, de 17 ani pregătesc o masă caldă de Crăciun, în Craiova, pe lângă câte o biserică. O sută de persoane – „copiii de toate vârstele, fete şi femei răvăşite de timpuri, ici-colo câte un bărbat doborât de viaţă”, după cum îi descrie Xenia Negrea, voluntar LIONS Club Craiova – au simţit, în sfântă zi de sărbătoare, că pe cineva interesează de soarta lor…

DSC_0182„Am ţinut cont de familiile numeroase şi de familiile care într-adevăr au probleme – de sănătate, financiare, cu locuinţele – sunt familii destrămate, sunt orfani”, spune părintele paroh Ciprian Sanda. După farfuriile cu mâncare aburindă, suc şi portocale, o altă surpriză i-a bucurat nespus pe cei mai mici dintre meseni, readucându-le bucuria pe chip: au primit în dar jucării. „Sperăm ca oamenii că capete curaj să se gândească şi la cei mai puţin norocoşi. Noi ne propunem doar să adunăm cât mai multe resurse şi să le distribuim către oameni mai puţin norocoşi”, adaugă dr. Iulian Diaconescu, membru LIONS Club Craiova.

Concert caritabil, pentru persoanele cu probleme de vedere

DSC_0105Evenimentele caritabile au continuat cu un concert de binefacere susţinut aseară, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, de tânărul pianist Mihai Diaconescu, alături de care a evoluat un alt excepţional talent, pianista Adela Liculescu. Donaţiile au putut fi făcute în urnele special amenajate, dar şi prin completarea Formularului 230, pus la dispoziţie de organizatori, ele urmând să fie destinate persoanelor cu probleme de vedere. Concertul este o continuare a programului LIONS „Ochi sănătoşi, copii voioşi”. Prin  programul de screening oftalmologic început în 2014 au beneficiat de consultaţii medicale de specialitate şi de ochelari sute de copii din Craiova, dar şi din satele Olteniei.

Adela Liculescu (n. 1993, Craiova) este studentă la Viena, la „Universitat fur Musik und darstellende Kunst”. A primit multe recunoaşteri ale valorii sale, între care Premiul I la „Elena Rombro Stepanow Klavierwettbewerb” (Viena, 2012), Premiul V şi Premiul Special „Molly Joo-Mathe” la „Concursul Internaţional de Pian Beethoven” (Viena, 2013). A susţinut recitaluri şi concerte pe scene din Viena, Berlin, Munchen, Veneţia, Gdansk, Bucureşti, Cluj şi a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Walter Krafft, Diana Ketler, Konstantin Lifschitz, Carlos Roque Alsina, Jacques Rouvier, Csiky Boldizsar.

Mihai Diaconescu (n. 1991, Craiova) este masterand al Academiei Sibelius din Helsinki, Finlanda, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. A câştigat numeroase concursuri internaţionale şi a fost invitat să cânte în deschiderea Festivalului ,,Carl Filtsch” (Veneţia, 2006). Tânărul pianist a susţinut recitaluri pe importante scene ale muzicii clasice din Munchen, Dresda, Veneţia, Aosta, Gdansk, Viena, Sofia, Moscova ş.a.

***

LIONS Club este o organizaţie nonguvernamentală, bazată pe voluntariat în beneficiul membrilor comunităţii din care face parte. LIONS Club Craiova (http://www.lions-club-craiova.ro/) s-a înfiinţat pe 3 martie 1990 şi a fost „năşit” (cum se spune în organizaţie) de Cluburile LlONS franceze din Suresnes şi Neuilly-Doyen.

Acţiuni ale LIONS Club Craiova în anul 2016

  • Partener oficial al Târgului GAUDEAMUS, ediţia 2015, LIONS Club Craiova a oferit trei premii pentru trei vizitatori.
  • Cu ocazia sfintelor sărbători pascale, LIONS Club Craiova a oferit cadouri bătrânilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice.
  • LIONS Club Craiova a finanţat deplasarea a 25 de copii din centrele de plasament de tip familial la un spaţiu de joacă, unde au sărbătorit 1 Iunie.
  • În perioada 29 august – 3 septembrie, LIONS Club Craiova a fost partener în organizarea unei tabere pentru dezvoltarea personală a 18 copii aflaţi în grija DGASPC Olt.
  • Și în acest an, membrii LIONS Club Craiova au participat la proiectul naţional „Let’s do it Romania” şi au curăţat de gunoaie terenurile din cartierul Mofleni.
  • Pe 27 octombrie, membrii LIONS Club Craiova au servit masa legaţi la ochi, împreună cu invitaţi din lumea artistică, dar şi cu persoane cu probleme de vedere. Evenimentul a fost unul de conştientizare, sub genericul „Cina în întuneric”.
  • Pe 16 noiembrie, de Ziua Diabetului, LIONS Club Craiova a oferit testere glicemice pentru efectuarea de screening diabetic, împreună cu studenţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Craiova.
  • LIONS Club Craiova a susţinut financiar cumpărarea de ochelari pentru 20 de copii aflaţi în evidenţele DGASPC Dolj. Consultaţiile au fost oferite de Clinica Belle Optique Craiova.
  • În fiecare an, în a doua zi de Crăciun, LIONS Club Craiova a oferit o masă caldă enoriaşilor parohiei „Sf. Ioan Gură de Aur”.
  • 30 de copii internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” au primit, în a doua zi de Crăciun, cadouri de la mesagerii Moşului – membrii LIONS Club Craiova.