Parcarea rezidențială, motiv de ceartă în CLM Craiova

1
1140

Consilierii municipali au votat, ieri, proiectul taxelor și impozitelor pe anul 2020, dar au ținut să le reamintească autorităților locale și că taxa de parcare rezidențială, care a fost inclusă în proiect, fiind și aprobată, continuă să fie o necunoscută pentru craioveni.

Parcarea rezidențială a fost evidențiată ca și cuantum în proiectul privind taxele și impozitele pe anul 2020, care a fost supus la vot consilierilor municipali, în ședința de ieri. Pornind de la acest aspect, consilierii liberali au reamintit municipalității că au atacat în instanță hotărârea de consiliu care a reglementat instituirea acestei parcări în Craiova, pe care au criticat-o încă o dată. „Să aveți foarte mare grijă pentru că nu vrem să ajungem să se bată cetățenii Craiovei în parcările blocurilor. Drept urmare, stabiliți clar ce taxă băgăm, cui băgăm, ce plătesc suplimentar, ce scoatem la licitație ca să nu ajungem la niște încăierări, pentru că nu este cazul să facem așa ceva în Craiova. De asemenea, vreau să vă propun, dacă tot băgați această taxă de parcare, să băgați și camere de luat vederi, pentru că vedeți că sunt atacate mașinile și infractorii sunt pe toate străzile”, a atras atenția consilierul PNL, Adriana Ungureanu.

Liberalii spun că locurile de parcare nici nu au fost identificate

Un alt consilier liberal, Marinel Florescu a acuzat faptul că parcările rezidențiale nu au fost încă identificate și marcate corespunzător pentru a se veni acum cu cuantumul taxei pe care o vor plăti craiovenii interesați. „Nu a fost emisă o metodologie și se va ajunge la o situație la care nici nu vreau să mă gândesc, să se bată oamenii între ei pe locurile de parcare. Eu cred că ar trebui să se analizeze fiecare cartier, cvartal de blocuri, bloc, scară și persoană unde parchează mașina și să se întocmească între primărie și persoana respectivă un document, un contract. Până atunci, consider că această taxă trebuie scoasă neapărat pentru anul 2020. Trebuie emis, în primul rând, un mod de lucru. Imaginați-vă că aceiași oameni care parchează la un bloc acum mai plătesc în plus 150 de lei ca să plătească în aceleași condiții. Nu văd atunci care este rolul acestei taxe, este ilegal să percepi o taxă în plus fără să prestezi nici un serviciu”, a spus liberalul.

PNL a atacat hotărâre de consiliu în instanță

Flavius Sirop, consilier PNL, susține că municipalitatea taxează pielea ursului din pădure, instituind o taxă pentru niște locuri de parcare care, deocamdată, nu există. „Stabilim niște cuantumuri de taxe pentru cetățeni, dar noi nu le avem cadastrate, identificate, numerotate. Ni s-a justificat prin faptul că acum se stabilesc taxele și impozitele și trebuie să le prevedem acum. Ok, le prevedem acum, dar punem carul înaintea boilor”. Sirop a reamintit autorităților locale faptul că aleșii locali ai PNL au acționat în instanță vechea hotărâre de consiliu care a reglementat instituirea acestui tip de parcare în oraș, având termen pe data de 17 ianuarie. „Vă avertizez că va putea să pice această hotărâre, să fie doborâtă de către instanță. Așa că nu vă mai bazați pe ea pentru încasări mai mari”, a subliniat Flavius Sirop.

„Nu s-a intrat în procedură pentru parcarea rezidențială”

Elena Bonescu, directorul Direcției de Taxe și Impozite a Primăriei Craiova, a precizat că nici un cetățean al municipiului Craiova nu va fi obligat să plătească această taxă. „Este o dorință benevolă a fiecărui cetățean dacă dorește să-și rezerve acest loc de parcare. Trebuie să înțelegem că nu este obligatorie. În hotărârea de consiliu 73 sunt precizați toți pașii, se va face acea licitație. Nici un cetățean nu trebuie să se impacienteze pentru că nu s-a intrat în procedură. De ce avem aceste taxe prinse pe proiectul, pentru că ele nu pot fi încasate dacă nu sunt aprobate înainte”, a explicat Elena Bonescu. La rândul său, Ovidiu Mischianu, directorul Direcției Juridice a primăriei, a precizat că hotărârea de consiliu nr. 73/2019 este, într-adevăr, supusă procedurii contencios la Tribunalul Dolj, fiind investită cu o cerere de suspendare de către consilieri liberali, a fost respinsă și are ca termen de procedură de judecată pe data de 17 ianuarie.

1 COMENTARIU

Comments are closed.