Parchetul, despre cererea de extindere a anchetei Colectiv: Se fac cercetări pentru toate faptele sesizate

0
324

parchetulParchetul General al României a anunţat, ieri, că în ancheta Colectiv disjunsă şi rămasă în lucru se fac cercetări pentru toate faptele sesizate de victime ori alte persoane, prin plângerile depuse, în dosar fiind urmărit penal unul dintre pirotehniştii din club.

“În ceea ce priveşte cauza disjunsă din dosarul „Colectiv”, aflată în continuare pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, facem următoarele precizări: Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Moise Marian (aflat sub control judiciar), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum şi pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă faţă de alte 92 de persoane vătămate. Totodată, sunt efectuate acte de urmărire penală cu referire la toate faptele sesizate în cauză de către persoane vătămate ori alte persoane”, se arată într-un comunicat remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Comunicarea Parchetului General vine după ce, miercuri, avocatul a 20 de părţi vătămate în urma incendiului din Colectiv a anunţat că a solicitat extinderea anchetei faţă de ISU, Departamentul de Urbanism al Primăriei Sectorului 4, firma de construcţii care a ridicat clădirea unde se afla clubul şi faţă de societatea care a montat buretele din încăpere.

Reprezentanţii Parchetului General susţin că în ancheta disjunsă au fost audiate până acum 40 de martori şi victime, fiind ridicate şi sute de documente medicale de la spitale din ţară şi din străinătate, locurile unde au fost trataţi răniţii din Colectiv. Procurorii care instrumentează dosarul au dispus 82 de expertize medico-legale, fiind cerute şi primite înscrisuri de la autorităţi din ţară în acest caz, mai anunţă Parchetul General.

“Precizăm că potrivit actelor medico-legale întocmite iniţial în cauză, medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni şi 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmităţii, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în ţară, cât şi în străinătate”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Potrivit victimelor care au cerut extinderea cercetărilor, solicitarea a fost depusă pe 11 aprilie, după finalizarea expertizei în construcţie de avocatul Antoniu Obancia, reprezentantul legal a douăzeci de persoane implicate în tragedie sau rude ale celor decedaţi. “După ce s-au materializat expertizele dispuse de către parchet, pe baza lor am identificat alte posibile paliere de răspundere şi, propriu-zis, a fost o cerere de extindere a urmăririi penale faţă de alte fapte, alte persoane. A fost disjunsă şi face obiectul unui dosar separat care va fi instrumentat şi finalizat intr-un fel. (…).”, declara, miercuri, Obancia.

În urma incendiului din seara de 30 octombrie, 64 de persoane au murit, iar alte peste o sută au fost rănite. Tragedia a dus la deschiderea mai multor anchete, una în care sunt judecaţi patronii clubului şi cei ai firmei care a distribuit artificiile şi alta care îl vizează pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acesta fiind judecat alături de alţi funcţionari. O a treia anchetă îi vizează pe angajaţii ISU care ar fi acoperit lipsa avizelor privind siguranţa clubului în caz de incendiu, aceştia fiind trimişi în judecată vineri.