„Stagiunea Europa”: Concert pentru violoncel și orchestră în Săptămâna Cehiei

0
231

După debutul cu muzica Austriei, „Stagiunea Europa” continuă la Filarmonica „Oltenia” cu Săptămâna Cehiei, în cadrul căreia publicul este invitat la un colocviu muzical și un concert. Asta după ce, luni, dirijorul Martin Peschik a susținut o prelegere, iar marți Oleg Sergheev, student la Conservatorul din Praga, i-a încântat cu un recital de chitară pe melomanii prezenți la Muzeul de Artă. „Stagiunea Europa” se desfășoară în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016 și cuprinde în total 28 de concerte, cu peste o sută de muzicieni invitați din țările europene.

Muzicienii cehi care vor evolua mâine-seară pe scena Filarmonicii „Oltenia” – dirijorul Martin Peschik și violoncelistul Vaclav Zak – îi invită pe iubitorii de muzică la o discuție non-formală despre ce înseamnă participarea Cehiei la „Stagiunea Europa”. O ipostază inedită ce oferă prilejul unei întâlniri, dincolo de scenă, între public și artiști. Întâlnirea are loc astăzi, la ora 19.00, în Sala „Filip Lazăr” a instituției.

Vineri seara este programat concertul simfonic cu Martin Peschik la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii „Oltenia”. Programul debutează cu o lucrare în primă audiție – „Aripi” de Ivo Medek, urmată de Concertul în Si minor pentru violoncel și orchestră, op.104 de Antonin Dvorak, solist fiind Vaclav Zak. Programul muzical al Cehiei se va încheia cu Simfonia a VIII-a în Sol major, op.88 de același compozitor, Antonin Dvorak.

Martin Peschik este director și dirijor al Orchestrei Simfonice a Boemiei de Vest în Marianske Lazne. Este și pianist de renume și, de asemenea, s-a afirmat în domeniul compoziției. Vaclav Zak a început să cânte la violoncel la 6 ani, iar la 13 ani a fost admis ca student al Universității de Muzică din Viena. În 2009 a absolvit cu succes Universitatea de Muzică din Koln, Germania.

La evenimentul de mâine-seară vor participa reprezentanți ai Ambasadei Republicii Cehe la București și ai unor prestigioase instituții de profil muzical din Praga, precum și oameni din mediul de afaceri. De altfel, „Stagiunea Europa” este organizată de Filarmonica „Oltenia”, cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei Craiova și al „Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, în parteneriat cu Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Ministerul Culturii.