Dsarele de actualitate la nivelul UE în materie de energie, pe masa discuţiilor

0
90

rim-ministrul Mihai Tudose a avut ieri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea Energiei, cu care a avut un schimb de opinii privind dosarele de actualitate la nivelul UE în materie de energie. Acestea au fost analizate şi din perspectiva primului mandat al României la preşedinţia Consiliului UE.

La întâlnire au participat ministrul Energiei, Toma Petcu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi consilierii de stat Florin Vodiţă şi Marius Nica.

Premierul Mihai Tudose a subliniat interesul României de a contribui activ la implementarea obiectivelor strategiei UE privind Uniunea Energiei, exprimând totodată deschiderea părţii române pentru consolidarea dialogului în materie de energie cu experţii Comisiei Europene, cu scopul de a optimiza identificarea priorităţilor de infrastructură regională şi coordonarea investiţiilor transfrontaliere în acest sector.

          ”România rămâne deplin angajată pentru atingerea obiectivelor Uniunii Energiei, iar definitivarea acestui proiect ambiţios va constitui o temă centrală a Preşedinţiei române a Consiliului UE”, a declarat şeful Executivului.

          Pe lângă o serie de aspecte legate de situaţia specifică a României în materie de  energie, membrii delegaţiei române au punctat importanţa pe care o acordă cooperării regionale în domeniu, aceasta reprezentând un capitol important în noua Strategie Energetică Naţională în curs de pregătire la ora actuală.

          Alte subiecte abordate au vizat încurajarea soluţiilor tehnice care să asigure securitatea energetică pe termen mediu şi lung, la preţuri accesibile pentru consumatori, cu respectarea principiilor dezvoltării durabile. În acest context, s-a discutat despre perspectivele atragerii de finanţare pentru construcţia de capacităţi noi şi infrastructură energetică, inclusiv prin atragerea de fonduri europene.