Două zile sufocante cu cod portocaliu de caniculă

0
110

Căldura sufocantă pare că a pus stăpânire pe sudul ţării. De mai bine de două săptămâni temperaturile nu au mai scăzut, pe timpul zilei, sub 30 de grade Celsius la umbră, iar veştile din partea meteorologilor nu sunt deloc bune. Astăzi, dar şi joi, este valabilă, pentru judeţul Dolj, o avertizare cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat. Potrivit prognozei meteo, valul de căldură se va intensifica. În sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei şi în partea continentală a Dobrogei, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar mâine, izolat, se vor înregistra valori în jurul a 40 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. În ultimele ore, aproape 300 de persoane au apelat numărul de urgenţă al ambulanţei după ce li s-a făcut rău în propria locuinţă. Alţi doi craioveni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au căzut, în plină stradă, din cauza căldurii.

Numărul de solicitări la ambulanţă a crescut cu 28 la sută

Cel mai solicitat a fost Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Medicii de la Salvare au trebuit să facă faţă unui adevărat val de solicitări. Ieri, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat o creştere a numărului de solicitări la serviciul de ambulanţă/SMURD faţă de ziua precedentă cu 28 de procente. În fiecare zi, nu mai puţin de 50 de ambulanţe ale SAJ Dolj, 12 ale SMURD şi elicopterul sunt mobilizate pe raza judeţului Dolj, pentru a interveni în caz de nevoie. Bolnavii cronic au fost cei care au sunat la 112 cu precădere, dar nu au lipsit nici apelurile venite din partea unor persoane cărora pur şi simplu li s-a făcut rău chiar dacă nu suferă de vreo afecţiune medicală.

În aceste condiţii medicii îşi menţin recomandările. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Avertisment pentru bolnavi

La fel de importante sunt şi indicaţiile pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui. De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Potrivit specialiştilor DSP Dolj, şi angajatorii ar trebui ca, în perioadele de caniculă, să asigure condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

De asemenea, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.