UE şi NATO fac apel la calm în Macedonia, după protestele din Parlament

0
84

800_8q9dflmgthaxbkjygqf3wi44am2e8rmi_69311300Uniunea Europeană şi NATO au făcut apel la calm în Macedonia după ce protestari naţionalişti au luat cu asalt Parlamentul, atacând politicieni şi jurnalişti într-o încercare de a preveni alegerea unui etnic albanez ca purtător de cuvânt, informează Euronews.

Protestatarii, suporteri ai fostului premier conservator Nikola Gruevski, al partidului VMRO, susţinut de Rusia, au solicitat noi alegeri. Peste 100 de persoane au fost rănite în urma unor confruntări violente între manifestanţi şi parlamentari ai opoziţiei. Diplomaţia de la Moscova consideră că ţările vestice au avut “interferenţe mari” în afacerile interne ale Macedoniei, iar acest aspect este principalul motiv al crizei politice.

Macedonia este fără Guvern de la începutul anului, în condiţiile în care partidul conservator VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate în Parlament. Preşedintele Gjorge Ivanov a refuzat să aprobe un Guvern de coaliţie format de liderul SDSM, Zoran Zaev.