Secretara şefă de la Școala Nr. 36 la judecată pentru trafic de influenţă, luare de mită şi înşelăciune

0
252

Procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi au trimis-o în judecată pe Anca Daniela Chivu, secretara şefă de la Școala Gimnazială Nr. 36 ”Gheorghe Bibescu” Craiova pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, luare de mită în formă continuată (trei acte materiale) şi două infracţiuni de înşelăciune în formă calificată. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, este acum în camera preliminară, iar la sfârşitul săptămânii trecute instanţa a menţinut măsura arestului la domiciliu faţă de femeie. În plus, în acelaşi dosar mai este inculpată o femeie, care i-a dat şpagă secretarei pentru a-i rezolva angajarea la o şcoală din municipiu.

scoala 36Cercetarea femeii a început în decembrie 2015, când un craiovean i-a sesizat pe ofiţerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj că, la sfârşitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie 2015, Chivu Anca Daniela (46 de ani) a primit 7.500 euro din 15.000 euro cât ceruse, lăsându-l pe acesta să creadă că are influenţă asupra directorului Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova pentru a o angaja pe fiica sa pe un post de medic rezident ginecolog la spitalul pe care îl conduce şi, totodată, că va interveni pentru obţinerea la rezidenţiat a unui punctaj ce îi va asigura ocuparea unui post pe specializarea ginecologie. La aproximativ o săptămână după ce i-a remis suma de 7.500 de euro, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpata în faţa Şcolii nr. 36 Craiova, unde aceasta din urmă îi solicitase, pentru a-i cere cu împrumut o sumă de bani. Acolo bărbatul a aflat că femeia nu e “firmă serioasă”, şi bineînţeles că nu a “rezolvat-o” pe fiica sa.

“La data de 15.11.2015, martora (…) a susţinut examenul de rezidenţiat pe care l-a promovat, conştientizând însă că punctajul pe care l-a obţinut este rezultatul exclusiv al răspunsurilor pe care le-a dat în lucrare şi că nu a primit niciun ajutor din partea inculpatei deşi, anterior, aceasta o asigurase că poate încercui aleatoriu orice răspuns, întrucât punctajul poate fi modificat în calculator de persoanele cu care directorul spitalului a luat deja legătura. Fiind audiată, inculpata Chivu Anca Daniela nu a recunoscut comiterea acestei fapte, declarând că a primit de la persoana vătămată suma de 3000 euro cu titlu de împrumut, şi nicidecum pentru a-i facilita fiicei sale obţinerea unui post de medic ginecolog sau un punctaj mai mare la examenul de rezidenţiat care să-i permită să ocupe un astfel de post”, se arată în rechizitoriul Parchetului.spaga

Și-a schimbat numărul de telefon ca să scape de victime

În ianuarie 2016 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a fost înregistrat un alt denunţ împotriva secretarei, o femeie declarând că în vara anului 2011, Anca Daniela Chivu i-a pretins suma de 400 euro pentru a facilita transferul şcolar al fiicei sale, de la Liceul Henri Coandă la Şcoala Normală “Ştefan Velovan” din Craiova, spunându-i că are relaţii în cadrul  I.Ş.J. Dolj. După câteva săptămâni de la începerea anului şcolar, văzând că fiica sa nu a fost transferată şi nici nu a fost înregistrată vreo cerere în acest sens, denunţătoarea i-a solicitat în mod insistent inculpatei să-i restituie banii, fapt ce a determinat-o pe aceasta să-şi schimbe numărul de telefon pentru a nu mai putea fi contactată. Abia în vara anului 2015, denunţătoarea a intrat în posesia noului număr de telefon al inculpatei şi sunat-o din nou pentru a încerca să-şi recupereze banii daţi în vara anului 2011. În acest sens, relevantă este convorbirea din data de 20.01.2016 dintre denunţătoare (DOAMNA) şi inculpata Anca Daniela Chivu, convorbire înregistrată în baza mandatului emis de Tribunalul Dolj:

DOAMNA – “Băi, Anca ce ai de gând cu banii mei?

CHIVU ANCA DANIELA – Nu ştiu să-ţi spun acum nimic, o să te sun zilele următoare.

DOAMNA – Astăzi îmi trebuie urgent 10 milioane.

CHIVU ANCA DANIELA – N-am.

DOAMNA – Deci nu ştiu ce faci, nu ştiu cum te învârţi, mie astăzi îmi trebuie 10 milioane.

CHIVU ANCA DANIELA – Nu am cum.

DOAMNA – Auzişi?

CHIVU ANCA DANIELA – Da, bine. Nu am cum, te sun mai târziu, că acum chiar nu.

 DOAMNA – Bă, Anca, deci…

CHIVU ANCA DANIELA – Nu am cum.

DOAMNA – Sunt 5 ani de zile, tu nu eşti normală la cap?

CHIVU ANCA DANIELA – Bine.

DOAMNA – Chiar vrei să vin să-ţi fac scandal?

CHIVU ANCA DANIELA – Nu ai de ce.

DOAMNA – Cum nu am de ce? 

CHIVU ANCA DANIELA – Bine, hai că nu pot să vorbesc cu tine acum. Da?

DOAMNA – Deci, fii atent nu ştiu cum te învârţi, astăzi îmi trebuie neapărat 10 milioane.

CHIVU ANCA DANIELA – Bine, hai că te sun. Bine, pa”.

Trei şpăgi … pentru un post

Tot în ianuarie un bărbat a depus plângere la Parchet în care explica faptul că în vara anului 2015, Anca Daniela Chivu i-a pretins suma de 1.500 de lei, din care i-a remis efectiv 800 lei, pentru a-i facilita transferul locului de muncă de la Grupul Şcolar “Spiru Haret” UCECOM, la Şcoala nr. 32 Craiova. În plus, femeia a mai luat bani de la trei persoane, cărora le-a promis că le angajează (culmea) pe acelaşi post: în perioada sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august 2015, în calitate de membră a comisiei de examinare pentru ocuparea prin concurs a unui post de secretar la Colegiul Tehnic “Costin D. Neniţescu” Craiova, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, a pretins şi primit de la martora denunţătoare R. C. suma de 2.000 lei, de la martora T. M. suma de 2.500 de lei, iar de la inculpata Amărăzeanu Anda Emilia (48 de ani) suma de 3.000 de lei, pentru a îndeplini un act ce intra în atribuţiile sale de serviciu, respectiv atribuirea unui punctaj care să le asigure candidatelor angajarea pe postul de secretar scos la concurs, indiferent de cunoştinţele deţinute şi de conţinutul lucrărilor, au mai reţinut anchetatorii în rechizitoriu.

Anca Daniela Chivu, judecată în present pentru fals intellectual, a mai fost cercetată în două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, respectiv înşelăciune, pentru care s-a dispus clasarea cauzei întrucât inculpata a achitat prejudiciile produse, aşa cum rezultă din copiile ordonanţelor depuse la dosarul cauzei. Procurorii au trimis-o în judecată, în acelaşi dosar, şi pe Anda Emilia Amăzărean, pentru dare de mită.