Rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr Cezar Spânu şi prof.univ.dr Nicolae Panea, în calitate de prorector, au avut ieri, o întâlnire cu presa locală şi centrală. Conducerea Universităţii a declarat că doreşte un parteneriat loial cu mass-media şi a vorbit despre proiectele pe care intenţionează să le continue, dar şi despre cele pe care intenţionează să le iniţieze în următorii ani. Blocul S200, Liceul Voltaire, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi parteneriatul cu compania americană Ford sunt pe agenda conducerii Universităţii, aceste proiecte sunt în curs de desfăşurare, au termene şi target-uri.
Prof.univ.dr Cezar Spânu a precizat că transparenţa este unul din principiile cu care a candidat în aceste alegeri şi care de altfel îl şi caracterizează. De asemenea, doreşte un parteneriat real cu presa locală şi naţională şi doreşte să promoveze Universitatea din Craiova prin proiecte concrete. „Am încercat să răspundem prezent la toate solicitările dumneavoastră, dar am avut un calendar de alegeri care abia în această săptămână, practic s-a încheiat. Poate că nu am reuşit să comunicăm de fiecare dată aşa cum v-aţi fi dorit. Eu vreau să vă asigur de întreaga noastră disponibilitate de a avea un parteneriat real cu presa locală şi naţională. Transparenţa este unul din principiile cu care am candidat în aceste alegeri şi spun eu, mă caracterizează. Veţi avea în Universitatea din Craiova un partener real, vrem să deschidem uşile, vrem să gândim şi deja gândim o altă strategie de comunicare. Departamentul de Imagine se va transforma în Departament de Relaţii Publice”, a subliniat rectorul Universităţii din Craiova.
„Imaginea trebuie să ne-o facem şi să ne-o construim în fiecare zi….”
Profesorul Spânu este foarte atent la ceea ce înseamnă imaginea mediului academic, a modului în care este ea reflectată în presă şi nu numai. Colaborarea cu compania Ford rămâne o preocupare majoră a conducerii Universităţii, în continuare, iar luna viitoare este aşteptată la Craiova, conducerea Ford pentru Europa Centrală şi de Est. „Imaginea trebuie să ne-o facem şi să ne-o construim în fiecare zi. Avem nevoie şi de ajutorul dumneavoastră în acest parteneriat, pentru a promova acţiunile noastre, acţiunile Universităţii, cu mediul socio-economic pe toate planurile. Vreau să vă spun că ieri ( n.r miercuri) am avut o întâlnire cu directorul Ford România, continuăm parteneriatul şi îl dezvoltăm. Am semnat protocoale pentru 40 de intership-uri ale studenţilor noştri în compania Ford. O să facem cursuri pentru câteva sute de angajaţi ale acestei companii. Deja gândim şi alte acţiuni pe care să le facem împreună. Pe 17 mai o să vină la Craiova, preşedintele Ford pentru Europa Centrală şi de Est, vom avea o vizită la INCESA, vom pune bazele unei colaborări şi pe bază de cercetare, pe bază ştiinţifică. În perioada imediat următoare, se va desfăşura tradiţionalele activităţi ale Universităţii din Craiova, „Zilele Porţilor Deschise”, cu prezentarea ofertei educaţionale şi de asemenea alte activităţi sportive, în colaborare cu liceele din Oltenia, în baza protocoalelor pe care le-am semnat cu Inspectoratele Şcolare. Eu aş vrea să vă asigur că Universitatea din Craiova este universitatea comunităţii, lucrăm pentru comunitate şi lucrăm în beneficiul comunităţii. Vreau să vă mulţumesc anticipat pentru tot ceea ce vom construi împreună. Considerăm că între Universitate şi dumneavoastră trebuie să existe un parteneriat, un parteneriat real”, a mai spus prof.univ.dr Cezar Spânu.
33 de miliarde lei vechi pentru S200
În cadrul întâlnirii cu conducerea Universităţii s-a discutat şi despre proiectul legat de celebrul bloc S 200. Vor fi birouri moderne, care se vor închiria unor firme de IT şi nu numai. Imobilul nu poate fi vândut dar partea bună este că va primi finanţare de 33 de miliarde, numai în 2016, urmând să se completeze o altă finanţare de 15 miliarde, bani care se vor cheltui în 2017. „Avem noutăţi importante pe S200, pentru că am reuşit să deblocăm o finanţare de 33 de miliarde de lei vechi, de la Ministerul Educaţiei, pentru a continua lucrările. Proiectul tehnic este în stare de refacere, pentru că el este de acum 7 ani de zile, maxim într-o lună şi jumătate se va scoate la licitaţie şi să vedem cine va câştiga pentru a continua construcţia la S 200. După estimările noastre dacă reuşim să mergem merge, pentru că ştiţi că mai sunt probleme, cu contestaţiile, în maxim 4-5 luni de zile vor începe lucrul la S200, iar dacă mergem în ritmul acesta, anul viitor va fi gata. Dar aceşti 33 de miliarde nu ajung, însă dacă noi vom reuşi să-i cheltuim pe aceştia, ultima tranşă de 15 miliarde o să o primim anul viitor. S200 a fost conceput iniţial ca un Parc IT, vom încerca să facem parteneriate, să închiriem pentru diferite companii, avem deja discuţii avansate cu diverse companii de IT. Avem o mică problemă acolo, sper că se va rezolva. Sunt puţine locuri de parcare. Dar sunt idei, blocul este foarte mare, vorbim de 11 etaje, va trebui să facem în aşa fel încât, să plătim utilităţile, funcţionarea acestei clădiri. Etajele vor fi în regim de „open space”, aşa încât orice firmă care va veni acolo să poată să compartimenteze aşa cum doreşte. Însă ceea ce pot să vă spun în mod cert, este că nu pot fi folosite ca spaţii de învăţământ, pentru că a fost conceput ca un bloc de locuinţe iar tavanele sunt foarte joase. Nu pot fi aşadar, decât spaţii de birouri. Nu putem să vindem clădirea pentru că este ilegat, nici cel puţin să accesăm fonduri europene, deoarece, până acum au fost doar fonduri publice şi legea interzice acest lucru”, susţine rectorul Universităţii.
Liceul Internaţional Voltaire se va găsi pe lista de admitere computerizată
Şi Liceul Voltaire a scăpat de probleme. Este un liceu cu personalitate juridică, cu un viitor promiţător, un liceu internaţional cu patru specializări, care va deveni o opţiune viabilă pentru cei care termină clasa a VIII-a anul acesta. „Am făcut primii paşi pentru Liceul Voltaire, pentru că acest liceu nu a avut personalitate juridică şi nu a putut primi finanţare de la Ministerul Educaţiei. Am reuşit să luăm personalitatea juridică, de la 1 septembrie a.c vom primi şi fondurile de la MEC pe partea de preuniversitar, va fi un liceu într-adevăr internaţional, tutelat de Universitatea din Craiova, dar finanţat de către Minister, pentru că Universitatea nu îşi permite să finanţeze liceul, pe de o parte că nu are bani, pe de altă parte, dacă l-am finanţa ar fi un liceu privat. Momentan va fiinţa în clădirea Facultăţii de Mecanică pentru că nu se poate găsi foarte repede un spaţiu adecvat. Dar dacă pe viitor vom găsi un spaţiu potrivit, împreună cu autorităţile locale, cu Consiliul Local, dar nu orice clădire, ci una reprezentativă, pentru că dacă tot este un liceu internaţional, cu numele în acest moment, peste patru ani de zile eu mi-aş dori ca într-adevăr să fi un liceu internaţional. Începând cu anul acesta, Liceul Internaţional Voltaire se va găsi pe lista de admitere computerizată pentru că de anul acesta are personalitate juridică. Se merge tot pe patru clase, vom primi coduri. Suntem de acum înainte un liceu în rândul lumii”, susţine prof.univ.dr Cezar Spânu.
În Craiova nu mai există niciun teren cu pistă
Proiectele vor continua. Fondurile europene vor fi accesate în continuare. Deja s-au purtat discuţii cu staff-ul ADR SV Oltenia şi se punctează soluţii pentru cercetare şi inovare. „Am avut o discuţie la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia despre principalele axe care se vor deschide acum. Mă refer la clădirea de la Facultatea de Automatică Inginerie Electrică, campusul, faimosul turn care stă să cadă, un proiect pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde avem campioni olimpici mondiali, dar nu avem nici măcar un teren. Avem o problemă cu retrocedarea unei părţi din terenul de fotbal. Am avut câteva întâlniri cu proprietarii şi sperăm să ajungem la o înţelegere, pentru că dacă o să îngrădească parcela respectiv, vom avea mari probleme, mai ales la admitere, pentru că la Educaţia Fizică şi Sport sunt probe de aptitudine, probe sportive, iar în acest moment, în Craiova nu mai există niciun teren cu pistă”, a conchis rectorul Universităţii din Craiova.