Salubritatea cumpără o automăturătoare de 800.000 de lei

0
154

Din cele şapte utilaje noi pe care şi le trecuse pe listă anul trecut, SC Salubritate este în măsură să achiziţioneze doar unul singur. Recent, a fost adjudecată licitaţia pentru achiziţia în leasing, pe 5 ani, a unei automăturătoare cu buncăr de colectare a deşeurilor, la valoarea de peste 800.000 de lei.

În aşteptarea dotărilor prin Masterplanul pe deşeuri  – celebrele containere îngropate –  Salubritatea din Craiova continuă să-şi peticească propriul parc de utilaje, prin achiziţia în leasing a unor maşini noi. Licitaţia a fost lansată la mijlocul lui 2017, iar cele şapte utilaje au fost împărţite în trei loturi: în lotul I –  o automăturatoare; lotul II – două autocompactoare, iar în lotul III – patru autoutilitare basculabile. Termenul limită de depunere a ofertelor fost stabilit pentru data de 13 noiembrie, iar la sfârşitul aceleeaşi luni s-a închis licitaţia şi au fost desemnaţi şi câştigătorii.

S-a renunţat la cele două autocompactoare

În ciuda faptului că oferta a fost conformă şi se putea declara un câştigător, comisia de evaluare a decis să anuleze lotul II. Reprezentanţii Salubrităţii, după cum se arată în documentaţie, i-au comunicat ofertantului că nu se merge mai departe cu semnarea contractului de achiziţie, deoarece investiţia a devenit inoportună, „ca urmare accelarării ritmului de implementare a Masterplanului de deşeuri la nivelul Judetului Dolj”. Numai pentru acest lot, investiţia era de aproximativ 1,7 milioane de lei.

 Achiziţia, pe masa consilierilor municipali

Pentru lotul III, nu a fost depusă nici o ofertă, drept urmare şi această comandă a fost anulată, urmând a fi reluată procedura în decursul acestei luni. Prin urmare, singurul utilaj pe care-l poate achiziţiona Salubritatea este o automăturătoare, uitilaj licitat pe lotul I şi câştigat de firma SC Grădinariu Import Export, în asociere cu banca Unicredit. Oferta a fost adjudecată, iar pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal, de joi, se află un proiect de hotărâre prin care aleşii locali mandatează reprezentantul municipiului Craiova, Marinela Rezeanu, să voteze în adunarea generală a SC Salubritate pentru cumpărarea efectivă a acestui utilaj.

Leasing pe 5 ani

Automăturătoarea pe care urmează să o achiziţioneze Salubritatea se ridică la valoarea de 884.486,40 lei şi este achiziţionată pe o perioadă de leasing financiar de 60 luni, cu un avans de 10%. Conform descrierii, este vorba de o automăturătoare cu buncăr de colectare a deşeurilor de minim 7 metri cubi, cu aspirator de frunze şi lamă pentru deszăpezire. Tancul în care se colectează gunoaiele este confecţionat, conform fişei tehnice, din oţel inoxidabil, pentru a rezista la coroziune şi este prevăzut cu un sistem de golire a deşeurilor prin basculare. Prin ofertă, distribuitorul a oferit şi o garanţie a utilajului de doi ani şi piese de schimb pentru o perioadă de 7 ani, după vânzare.

730 de containere îngropate pentru Craiova

S.C. Salubritate Craiova susţine, conform informaţiilor postate pe site-ul propriu, activitatea de transport a deşeurilor cu un număr de 35 de utilaje, între care 20 de autocompactoare, 5 autobasculante de diferite capacităţi, 2 autocontainiere de 4 metri cubi şi 5 maşini pentru activităti auxiliare. Pentru măturatul străzilor aflate pe domeniul public, se foloseşte mai mult munca manuală, utilajele automate fiind puţine la număr. Însă grosul utilajelor – cele 730 de containere îngropate – sunt aşteptate să ajungă prin Masterplanul de deşeuri al Doljului. Ca o curiozitate, firma care a câştigat licitaţia lansată de salubritate şi va livra automăturătoarea este rivala celei care a câştigat cealaltă licitaţie, mult mai mare, pentru achiziţia de containere îngropate – valoare de 7,5 milioane de euro.