Din excedentul bugetar al anului trecut / 1234 mii lei vor fi direcţionaţi către Sănătate

0
150

Pentru anul 2018, din excedentul bugetar al anului 2017, s-a propus vineri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Dolj, să fie utilizată suma de 1234 mii lei pentru realizarea unor obiective de investiţii. Cea mai mare sumă este destinată investiţiilor din sănătate – 1.234 mii lei. La capitolul Transporturi au fost alocaţi 120 mii lei, iar la Asistenţă socială, 30 mii lei.

           „Se propunere pentru acest an, repartizarea sumei de 113 mii lei pentru obiectivul „Extindere SCJU Craiova  + Cardiologie intervenţională şi chirurgie cardio-vasculară – Execuţie” şi a sumei de 570 mii lei pentru „Modernizarea şi extinderea Unităţii Primiri Urgenţe SCJU Craiova”. Pentru promovarea şi menţinerea unei imagini instituţionale pozitive, se solicită, pentru anul 2018, alocarea sumei de 32 mii lei în vederea achiziţiei „Ansamblu publicitar pentru Clinica de Cardiologie a SCJU Craiova”. Şi Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni, solicită alocarea sumei de 352 mii lei , pentru cheltuieli de capital”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Un ecograf de ultimă generaţie

           Cu ce se dotează mai exact spitalul din Dăbuleni. Analizor de hematologie automat, cel folosit în prezent fiind vechi iar cheltuielile cu reparaţiile şi mentenanţa fiind foarte mari şi greu de suportat de către spital, analizorul fiind esenţial pentru analize de hematologie care contribuie la stabilirea sigură şi corectă a diagnosticului pacienţilor. Pentru acest aparat se solicită suma de 93 mii lei. Tot la Dăbuleni ar putea să ajungă şi un ecograf cu o sondă convexă abdominală de 105 mii lei. „În anul 2017, la verificarea aparaturii din dotarea spitalului, s-a ajuns la concluzia că ecograful de la Secţia  Exterioară Bechet nu se mai poate folosi, iar activitatea medicală a acestei secţii neputându-se desfăşura fără acest aparat medical, fiind o metodă larg folosită în practica medicală, contribuind alături de anamneyă, examenul clinic şi analizele medicale la stabilirea diagnosticului de către medicul curant”, se precizează în raportul Consiliului Judeţean Dolj.

Aparat necesar pentru sterlizarea instrumentarului medical

        Şi asta nu este tot. Se mai cer bani, 45 mii lei pentru cumpărarea unui autoclav  – aparat necesar pentru sterlizarea instrumentarului medical, precum şi un analizor automat hematologie – 28 mii lei, fiind necesar în Camera de Gardă a spitalului. Pentru identificarea patologiei cervicale, conducerea unităţii spitaliceşte solicită suma de 45 mii lei, bani cu care s-ar putea achiziţiona un colposcop. Diferenţa de bani  va fi direcţionată către un dispozitiv omologat dezgheţat şi încălzit sânge – 36 mii lei. „Acest echipament este necesar pentru Unitatea de Tranfuzi sanguină a spitalului, echipament fără de care nu se poate obţine autorizaţia de funcţionare a spitalului în conformitate cu OMS nr 914/2006 cu modificările şi completările ulterioare”, se mai subliniază în raportul respectiv.