Avocat şi poliţist condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie

0
203

Avocatul Dan Bălănescu, din cadrul Baroului Mehedinţi, şi subofiţerul de poliţie rutieră Valentin Ionuţ Chiriac, trimişi în judecată în urmă cu 3 ani de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru infracţiuni de corupţie (trafic de influenţă şi luare de mită), au fost condamnaţi definitiv. Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-au menţinut pedepsele primite pe fond, la Curtea de Apel Craiova, de 2 ani închisoare, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare, ambele fiind cu suspendare. Hotărârea Curţii Supreme este definitivă. 

dna_craiovaReamintim că avocatul Dan Bălănescu şi subofiţerul de poliţie din cadrul IPJ Mehedinţi, Valentin Ionuţ Chiriac, de la Poliţia Rutieră, au fost reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova în noaptea de 26 spre 27 noiembrie 2013, după ce avocatul a fost prins în flagrant cu 3.500 de lei, bani ceruţi drept şpagă. Suma reprezenta o parte din cei 5.000 de lei pe care Bălănescu îi ceruse unui bărbat care fusese implicat într-un eveniment rutier, promiţându-i în schimb că va interveni Chiriac pe lângă poliţistul ce avea în instrumentare cauza şi îl va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului. După ce au petrecut 24 de ore în arestul IPJ Dolj, inculpaţii au fost prezentaţi la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere respinsă de instanţă, astfel că au fost cercetaţi, iar ulterior trimişi în judecată, în stare de libertate.

Trimişi în judecată în decembrie 2013

Pe 23 decembrie 2013 s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut că: „În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Bălănescu Dan a pretins de la un denunţător suma de 5.000 lei, în scopul remiterii acesteia inculpatului Chiriac Valentin-Ionuţ, agent-şef adjunct în cadrul Biroului Rutier al Poliţie municipiului Drobeta-Turnu Severin. Acesta din urmă, după primirea sumei de bani, trebuia să-l determine pe un agent de poliţie să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, respectiv, să nu întocmească dosar penal împotriva denunţătorului, implicat într-un eveniment rutier. La data de 14 octombrie 2013, denunţătorul i-a remis inculpatului Bălănescu Dan, în prezenţa inculpatului Chiriac Valentin Ionuţ, suma de 1.500 lei, din cei 5.000 lei pretinşi, iar la data de 26 noiembrie 2013, avocatul Bălănescu Dan a primit de la denunţător şi diferenţa de 3.500 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În timpul urmăririi penale, au fost consemnate la o unitate bancară sumele de 3.095 euro şi 11.800 lei, ce au fost ridicate cu ocazia percheziţiei efectuată la domiciliul inculpatului Chiriac Valentin-Ionuţ, urmând ca ulterior, instanţa de judecată să dispună restituirea către denunţător a sumei de 1.500 lei”.

După un an şi jumătate de proces, pe 23 iunie 2015, magistraţii Curţii de Apel Craiova i-au găsit vinovaţi pe inculpaţi, avocatul Dan Bălănescu fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, în timp ce poliţistul Valentin Ionuţ Chiriac a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani.

Atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA Craiova au declarat apel, soluţionat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 16 decembrie a.c. Curtea Supremă a decis ca lui Chiriac să i se restituie cei 1.500 lei şi le-a menţinut pedepsele primite pe fond: „Înlătură obligaţia instituită în sarcina inculpatului Chiriac Valentin Ionuţ, de restituire către martorul denunţător Stoica Cosmin a sumei de 1.500 lei. Ridică măsura sechestrului asigurător instituită asupra sumei de 1500 lei ridicată de la inculpatul Chiriac Valentin Ionuţ şi dispune restituirea acestei sume către inculpat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. II. Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova şi de inculpatul Bălănescu Dan împotriva aceleiaşi sentinţe penale”, se arată în hotărârea ÎCCJ, care este definitivă.