Fonduri nerambursabile pentru 114 beneficiari selectaţi pe Măsura 1.2.3.

0
54

Peste o sută de solicitanţi de fonduri europene nerambursabile pentru proiecte de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi silvice (Măsura 1.2.3.) vor încheia contracte de finanţare cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), în valoare de 96 de milioane de euro. Pe pagina oficială de internet a Agenţiei a fost publicat Raportul de selecţie al proiectelor depuse în cadrul sesiunii desfăşurate în perioada 1 – 31 martie 2011. Din Raport, reiese că au fost selectate pentru a fi finanţate cu fonduri nerambursabile 114 proiecte, din cele 329 depuse. Astfel, conform unui comunicat de presă al APDRP, cele 114 proiecte vor primi fonduri nerambursabile pentru realizarea investiţiilor privind construirea spaţiilor pentru depozitare (nutreţuri, cereale, cartofi) dotate cu uscătoare sau aparatură de laborator, construirea spaţiilor pentru procesare (ciuperci, cereale, ulei etc.) sau a morilor de făină. Totodată, investiţiile selectate pentru finanţare prevăd înfiinţarea secţiilor de prelucrare a deşeurilor animale, a fabricilor de nutreţuri combinate, a fabricilor de procesare a laptelui, a silozurilor, a abatoarelor pentru păsări, a unităţilor de vinificaţie etc. Se pare că cea mai accesată investiţie este cea de construire a spaţiilor pentru depozitarea cerealelor sau a produselor agricole.

Valorile nerambursabile ale proiectelor selectate se situează între 43.000 de euro (amenajarea unui centru de prelucrare şi ambalare a laptelui) şi 2,95 milioane de euro (construirea unei fabrici de nutreţuri combinate). Un proiect care se încadrează în aria de investiţii a Măsurii 123 poate obţine maxim 3 milioane de euro.

Fondurile alocate pentru ”Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice” (Măsura 123) în această sesiune, au fost în valoare de 130 de milioane de euro.