Nici Primăria Craiova nu mai crede în salvarea SC Termo

0
379

sedinta clmCraiova are, în acest moment, două societăţi de termoficare. Una dintre acestea este fosta regie, care, din cauza unei datorii de 21,7 milioane de euro, a intrat în faliment şi se zbate să supravieţuiască ţinându-se de un plan de reorganizare care i-a fost impus. Mai există şi o a doua societate, care a fost creată în 2015 şi pe care autorităţile o dezvoltă, ultima dată fiindu-i mărit capitalul social cu 18.000 de lei, de la bugetul local. Liberalii din CLM Craiova s-au arătat nedumeriţi şi au cerut Primăriei să explice care e logica faptului că se merge în două direcţii? Răspunsul municipalităţii a fost cât se poate de sincer: ne pregătim pentru ce e mai rău.

 Discuţiile au apărut în plenul de joia trecută al CLM Craiova, când consilierii au trebuit să voteze un proiect de hotărâre prin care s-a majorat capitalul social al SC Termo Urban Craiova SRL, cu suma de 18.000 lei. „Întreb şi eu, ca acţionar al SC Termo, în ce stadiu mai suntem: de faliment, de lichidare, de reorganizare? Nu ştim exact ce face această nouă asociaţie, câţi angajaţi are?” , a întrebat, înainte de vot, consilierul PNL, Marian Vasile, care a solicitat apoi municipalităţii să aducă la cunoştinţa CLM Craiova o situaţie mai detaliată cu privire la cea de-a doua societate de termoficare.

Dosarul SC Temo, pe rolul Tribunalului Mehedinţi

Secretarul municipiului, Ovidiu Mischianu, a informat Consiliul cu privire la dosarul de faliment al SC Termo, care se află acum pe rolul Tribunalului Mehedinţi, având următorul termen pe data de 5 decembrie. „S-a aprobat de către judecătorul sindic planul de reorganizare şi se urmăreşte realizarea acestui plan”, a spus acesta. „Dacă suntem în stadiu de reorganizare, ce mai facem cu această a doua asociaţie?”, a continuat Marian Vasile să se intereseze de SC Termo Urban SRL Craiova. „Orice societate, pentru a funcţiona şi pentru a opera în sfera serviciilor publice, trebuie licenţiată. În atare situaţie, societatea pe care am înfiinţat-o trebuie să treacă prin toate procedurile prevăzute de lege şi să ia licenţă. Am aprobat în buget suma de 18.000 de lei pentru a face majorarea capitalului social, Legea 31/1990, la articolul 210, spune care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru majorarea capitalului social şi asta facem acum: mandatăm pe cineva să mergem în adunarea generală pentru această majorare”, a răspuns Mischianu.

„Chiar nu înţelegeţi întrebarea mea?”

Liberalul a insistat, totuşi, să i se spună ce urmăreşte Primăria Craiova cu cea de-a doua societate de termoficare, creată de municipalitate la sfârşitul lui 2015. „De ce mai avizăm dacă Termo este în faliment, ce rost are? Ce mai facem cu aceasta, chiar nu înţelegeţi întrebarea mea?”, s-a enervat liberalul văzând că autorităţile evită un răspuns concret. „Legea 85/2014 presupune două faze procesuale – una de reorganizare şi una de faliment. În momentul în care se închide procedura de reorganizare şi se trece la cea de faliment, abia atunci societatea comercială dispare ca entitate”, a precizat secretarul municipiului. „Acum am înţeles: este reorganizare, iar pasul doi societatea în faliment şi oamenii acasă”, a tras concluzia liberalul.

Genoiu: „Foarte puţine societăţi reuşesc să-şi mai revină”

termo craiovaViceprimarul Mihail Genoiu a intervenit în discuţie şi a explicat că Primăria Craiova şi-a creat cea de-a doua societate de termoficare ca o rezervă, în cazul în care actuala societate va intra în faliment. Potrivit lui Genoiu, foarte puţine societăţi mai reuşesc, prin procedură de reorganizare, să îşi revină la activitate normală şi atunci Primăria se pregăteşte şi pentru această variantă. „Este normal să fim pregătiţi şi pentru vremuri grele. Dacă Termoficarea reuşeşte să iasă din procedura de reorganizare este super şi mergem înainte, dar nu putem să stăm în pasivitate şi să aşteptăm acest lucru pe care judecătorul sindic poate să-l dedică oricând în felul cum decurge planul de reorganizare şi felul cum se achită faţă de obligaţie societatea, cât şi firma de lichidare. Să stăm în pasivitate şi să ne trezim că, într-o noapte, se declară falimentul. De asta, trebuie să fim pregătiţi şi cu cea de-a doua societate să poată să preia oricând proceduri de licenţiere, de avizare sunt destul de greoaie şi de ce să nu le facem din timp”, a explicat Mihail Genoiu.

Ce ne-ar mai putea salva: poate contorizarea pe orizontală

Dacă se va ajunge la faliment şi, apoi, trecerea pe cea de-a doua societate, ar fi un lucru mai bun, spun autorităţile. „La un moment dat, şi această societate – cu reorganizare sau fără reorganizare – trebuie să fie modernizată, sub o formă sau alta. Încercăm să concepem o societate modernă, mai ales că avem o şansă extraordinar de mare, după părerea mea: aceste fonduri de reabilitare termică a blocurilor. Am convocat absolut toate asociaţiile de locatari la o dezbatere pe această temă. Proiectele de reabilitare termică pe fonduri europene cuprind şi separarea pe orizontală a agentului termic. Asta înseamnă că se pot contoriza, pe bani europeni, fiecare apartament, ceea ce ar duce, după părerea mea, la rentabilizarea societăţii. E posibil să trebuiască să fie o societate nouă şi ne pregătim pentru orice eventualitate”, a punctat viceprimarul Craiovei.