Mai multe contracte, mai mulţi angajatori, dar se aşteaptă şi efectele

0
303

Se poate vorbi, pentru primele nouă luni din acest an, despre situaţia forţei de muncă la nivelul judeţului Dolj, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015. Se observă o creştere atât la numărul contractelor individuale de muncă, al celor al salariaţilor, cât şi al angajatorilor.

itmNecesarul şi evidenţa forţei de muncă sunt unii dintre indicatorii care reflectă poziţia socio-economică a unui judeţ, la nivel naţional. Conform statisticii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj are situaţia pe primele trei trimestre din 2016, astfel că poate fi făcută o comparaţie cu anul precedent. Un capitol este reprezentat de activităţile ocazionale prestate de zilieri, aşa cum este  stipulat în Legea nr. 52/2011. Astfel, 81 de persoane juridice au achiziţionat registrul de evidenţă a zilierilor, în primele nouă luni din 2016, fiind înregistrate aproximativ 700.000 de poziţii, iar 96 de angajatori au folosit salariaţi din acest segment.

Dar forţa economică este dată de operatorii economici cu evidenţă strictă a contractelor de muncă. La începutul lunii octombrie, în Dolj erau înregistraţi 1.071 de angajatori (727 cu capital integral privat) cu peste 21 de salariaţi fiecare,  pentru care este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncă, faţă de 1.083 în aceeaşi perioadă de referinţă a anului trecut. Practic, numărul contractelor colective a fost de 415 în 2016, faţă de 549 în 2015, vorbind de primele nouă luni din fiecare an. Pentru societăţile care au început demersurile de negociere şi încheiere a contractelor, pe site-ul www.itmdolj.ro se găsesc informaţiile necesare, iar specialiştii instituţiei acordă consultanţă şi îndrumare.

În ceea ce priveşte contractele individuale de muncă active se prezintă astfel: la 30 septembrie 2016, erau înregistrate 171.771 astfel de acte, încheiate de 15.670 de angajatori, cu un număr total de peste 145.000 de salariaţi. În ceea ce priveşte numărul de contracte individuale, este cel mai mare, pentru trei trimestre dintr-un an, cele mai puţine fiind înregistrate în 2012 (aproximativ 146.000), iar  în 2015 au fost cca. 163.000 de asemenea documente. Numărul salariaţilor a ajuns la 145.572 în primele nouă luni ale acestui an, faţă de 143.000 în 2015 , respectiv 134.000 în 2012. O creştere este şi la totalul angajatorilor – 15.670 în 2016, faţă de 14.775 în anul precedent, respectiv 12.251 în 2012.

Şase notificări pentru recuperarea debitelor

stadionAnul trecut, s-a aprobat „Procedura de predare-primire a titlurilor executorii în care sunt individualizate creanţele reprezentând comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de muncă şi a documentelor privind măsurile de executare silită întreprinse”. Conform actului legislativ, ITM Dolj a încheiat, la finele celor nouă luni din acest an, şase procese-verbale, fiind predate către DGRFP Dolj, prin Serviciile Fiscale din Băileşti, Bechet, Calafat, Filiaşi, Segarcea şi Craiova 317 dosare cu debite totale de peste 85.000 de lei. Demn de menţionat este faptul că numărul debitorilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, după 2010.

Toate evenimentele trebuie comunicate

Un alt aspect important al ITM Dolj este cel reprezentat de Securitatea în Muncă. De la începutul acestui an, până pe 15 noiembrie, au fost comunicate ITM Dolj 203 evenimente, 23 dintre ele fiind soldate cu deces (13 din cauze patologice, cinci în procesul de muncă, patru în accidente rutiere, o sinucidere). În 2015, vorbind de aceeaşi perioadă de referinţă, au fost comunicate 145 de cazuri, 21 cu pierderea vieţii  (opt patologice, şase din accidente de circulaţie, două sinucideri, o crimă şi patru în timpul desfăşurării procesului de muncă).

«Angajatorii s-au mai disciplinat, muncind foarte mult pentru conştientizarea acestora că trebuie să comunice toate evenimentele la ITM şi, în funcţie de situaţie, evenimentele sunt cercetate de către agentul economic, ITM sau Inspecţia Muncii. Am avut, din nefericire, în ultimele săptămâni, două cazuri grave: un accident pe calea ferată, unde a survenit şi decesul persoanei vătămate, şi unul pe şantierul de la stadionul „Ion Oblemenco”, unde o persoană a căzut de la înălţime şi are fracturi multiple. Ambele sunt cercetate de noi, iar cel de la stadion nici nu ne-a fost anunţat la timp. Încercăm să elucidăm  toate condiţiile în care s-a produs evenimentul de la „Ion Oblemenco”, cu atât  mai mult cu cât, după datele deţinute, sunt încălcări şi ale legislaţiei în ceea ce priveşte relaţiile de muncă», a precizat  Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj.

Se pare că este vorba despre un subcontractor care, aflat în procedură de faliment, ar fi angajat persoane pentru desfăşurarea mai multor activităţi, iar după producerea accidentului i-ar fi desfăcut contractul de muncă victimei.