Lista cu posibilii miniştri ai noului Guvern, discutată de Dragnea cu liderii de organizaţii PSD

0
203

Guvernul Tudose, care se formează în acest moment, va avea, potrivit unor surse politice, o structură modificată faţă de Executivul Grindeanu, iar o parte dintre miniştri vor fi schimbaţi, la acest moment fiind disputate mai multe portofolii.

dragnea-
Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a declarat ieri, la intrarea la discuţiile cu liderii PSD din ţară, dar şi cu premierul desemnat Mihai Tudose, că nu există nicio tensiune în organizaţiile social-democraţilor din ţară. Cât priveşte structura Guvernului, aceasta nu este exclus să fie modificată. „Am avut o discuţie de dimineaţă cu domnul Tăriceanu şi Mihai Tudose. Mâine continuăm discuţiile şi cu ceilalţi colegi. Mâine când intrăm în CExN, la 12.30, să avem o variantă finală şi să o aprobăm politic”, a declarat Liviu Dragnea. Liviu Dragnea şi premierul desemnat Mihai s-au aflat la Vila Lac 1 împreună cu liderii de organizaţii judeţene ale PSD, aceasta fiind practic o şedinţă informală a CExN, înainte de şedinţa oficială de astăzi, unde se va vota lista cu miniştri.

Astfel, ministerul Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene se va scinda în ministerul Dezvoltării Regionale, unde va rămâne ministru Sevil Shhaideh, şi ministerul Fondurilor Europene, care va fi condus de Rovana Plumb, aceasta devenind astfel ministru plin.

Pe de altă parte, ministerul Educaţiei se va uni cu ministerul Cercetării şi Inovării, iar numele vehiculat al noului ministru a fost, potrivit unor surse, Mihnea Costoiu, care a fost ministru şi în Guvernul Ponta. Actualul ministru al Cercetării şi Inovării, Şerban Valeca, nu se va mai regăsi, astfel, în viitorul Cabinet. Senatorul PSD Mihnea Costoiu ar fi refuzat însă propunerea, alt nume vehiculat, în schimb, fiind cel al Ecaterinei Andronescu.

palatul-victoriaTotodată, numele lui Nicolae Istudor, rector la ASE, a fost asociat cu portofoliul Educaţiei. „Am încă foarte multe lucruri de rezolvat la ASE, nu mi s-a propus funcţia de ministru al Educaţiei, poate mă gândeam dacă mi se propunea, dar, înainte de orice, am un mandat de terminat la ASE şi vreau să duc la bun sfârşit tot ce am început”, a spus Istudor.

O serie de portofolii sunt disputate în acest moment, în condiţiile în care unele surse susţin că actualii miniştri nu se vor mai regăsi în Guvernul Tudose. Acesta este cazul ministerului Sănătăţii, unde Florian Bodog ar putea fi înlocuit de Sorina Pintea, sau a ministerului Culturii. Actualul ministru, Ionuţ Vulpescu, nu a semnat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu şi a criticat politica dusă de actuala conducerea PSD.

Alt minister ar fi cel al Justiţiei, unde nu este încă stabilit dacă Tudorel Toader va fi susţinut politic pentru un nou mandat de ministru, în condiţiile în care liderul PSD Liviu Dragnea l-a criticat frecvent pentru întârzierile repetate legate de pachetul de legi ale Justiţiei. Întrebat dacă i s-a propus un nou mandat, Tudorel Toader a spus ieri: “Dacă mi se va pune această întrebare voi da un răspuns. Eu îmi voi îndeplini obligaţiile până în ultimul minut. La orele 13.00 am audienţe, am dosare pe care să dau avize în vederea primei şedinţe de guvern. Până în ultimul moment sunt la birou şi îmi fac datoria. Dacă voi fi întrebat, voi răspunde. Dacă nu, evident că nu răspund la întrebări nepuse, ipotetice”.

Vor exista însă şi miniştri care îşi vor menţine portofoliul. Acesta este cazul miniştrilor ALDE Teodor Meleşcanu (Externe), Graţiela Gavrilescu (Mediu), Toma Petcu (Energie) şi Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul). Şi Lia Olguţa Vasilescu va rămâne la Ministerul Muncii, lucru confirmat chiar de oficial după desemnarea lui Tudose. “Probabil că da, voi ocupă în continuare portofoliul de la Muncă”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV. De asemenea, îşi vor păstra portofoliile Carmen Dan (Interne), Răzvan Cuc ( Transporturi), dar şi Andreea Păstârnac (Ministerul Românilor de Pretutindeni).