Klaus Iohannis îl primeşte, azi, la Cotroceni, pe preşedintele Bulgariei

0
213

presedintiPreşedintele României, Klaus Iohannis, îl va primi astăzi, 28 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în ţara noastră în perioada 28 – 29 iunie a.c., la invitaţia Preşedintelui României.

Vizita are ca scop aprofundarea dialogului politic româno-bulgar pe principalele teme de interes comun ale agendei bilaterale, regionale, europene şi internaţionale.

În cadrul discuţiilor va fi abordată şi continuarea dezvoltării relaţiilor economice, precum şi a cooperării sectoriale, în special în domenii precum energia şi transporturile, în contextul în care România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană, iar tendinţa de creştere a volumului schimburilor bilaterale s-a menţinut în ultimii ani. De altfel, în vederea impulsionării cooperării economice, Preşedintele României va participa, împreună cu omologul bulgar, în dimineaţa zilei de 29 iunie a.c., la deschiderea Forumului de afaceri România-Bulgaria.

De asemenea, vor fi analizate modalităţile concrete de coordonare în vederea promovării intereselor şi obiectivelor comune în cadrul UE. Aprofundarea dimensiunii europene a relaţiei bilaterale este cu atât mai importantă cu cât Bulgaria şi România vor deţine Preşedinţia Consiliului UE, în Semestrul I din 2018, respectiv în Semestrul I din 2019.

Se vor afla totodată pe agendă aspecte privind cooperarea în cadrul NATO şi provocările de securitate în regiunea Mării Negre, Vecinătatea Estică, respectiv cooperarea la nivel regional.