Sprijin financiar din partea CNMNRS pentru organizarea Festivalului Ecoul Dunării de la Kladovo

0
90

Ultima ședință a Consiliului Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia (CNMNRS), desfășurată la Uzdin, a adoptat mai multe decizii importante. Deși doar 14 dintre cei 23 de membri au fost prezenți, ședința a durat peste patru ore și a avut pe ordinea de zi 14 puncte. Printre deciziile adoptate se numără deschiderea unui concurs de proiecte de finanțare la CNMNRS, pentru asociațiile românești din Serbia, bugetul pus la dispoziție fiind de 2.300.000 de dinari (circa 20.000 de euro) si acordarea unui sprijin financiar pentru Seara Românească de la Kladovo, din data de 3 iulie 2015.

La lucrările şedinţei de la Uzdin, prezidate de Daniel Petrovici, în calitatea sa de preşedinte al CNMRS, au participar 14 din cei 23 de membri: Anişoara Ţăran, Tihan Matasarevici, Todorel Raşa, Marin Meici, Ion Cizmaş, Nicu Ciobanu, Marcel Drăgan, Naraşa Toşici, Daniel Petrovici, Marinel Bugar, Ion Magda, Dorinel Stan, Daniel Ungur şi Vasile Barbu.

Festivalul „Ecoul Dunării” de la Kladovo, cunoscut și sun numele de SEARA ROMÂNEASCĂ, organizat anual de Tihan Matasarevici – președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, a primit din partea CNMNRS un sprijin financiar de 50.000 de dinari (420 de euro). Festivalul va avea loc în 3 iulie 2015, începând cu ora 19.00, la Restaurantul Hotelului DJERDAP din Kladovo, iar informația aprobării acestui sprijin financiar a fost difuzată de libertatea.rs.

Finanțara pe bază de concurs de proiecte la CNMNRS

Pentru prima oară în istoria sa, CNMNRS a hotărât ca sprijinul financiar acordat organizaţiilor românești, în mod direct, pe baza cererilor înaintate, să nu se mai acorde sub această formă, ci prin intermediul unor concursuri de proiecte. Astfel, finanțările vor fi acordate pe baza unor proiecte înaintate celor trei departamente: Cultură, Învăţământ şi Informare. Bugetul cumulat pus la dispoziție celor trei departamente va fi de 2.300.000 de dinari (circa 20.000 de euro) și va fi defalcat astfel: Pentru Învăţământ – 1.000.000 de dinari; pentru Cultură – 700.000 de dinari şi pentru Informare 600.000 de dinari.