O săptămână şi jumătate de distracţie la „Zilele Craiovei”!

0
1497
Pe craioveni îi aşteaptă o săptămână şi jumătate de distracţie, cu concerte, spectacole, expoziţii şi multe alte manifestări dintre cele mai diverse, care vor fi oferite toate în cadrul „Zilelor Craiovei”. Festivalul porneşte de joi, pe 30 mai, şi se încheie abia la sfârşitul săptămânii viitoare, urmând a se desfăşura în mai multe puncte ale oraşului.
Conceput de municipalitate şi bugetat cu o sumă de peste 533.000 de lei de la bugetul local, programul dedicat „Zilelor Craiovei” urmează să fie votat de consilierii municipali care se întrunesc, joi dimineaţă, într-o şedinţă ordinară.
Potrivit municipalităţii, particularitatea acestei ediţii este aceea că readuce sărbătoarea în foarte multe zone ale oraşului, nu doar în centrul Băniei. Craiovenii vor fi aşteptaţi, prin urmare, să participe la foarte multe acţiuni care sunt programate a se desfăşura în Piaţa „Mihai Viteazu”, Piaţa „Fraţii Buzeşti” din Centrul Vechi, Piaţa „William Shakespeare” – esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Parcul „Nicolae Romanescu” (Teatrul de Vară), Centrul Multifuncţional Craiova, Sala Polivalentă sau Water Park. În toate aceste zone se vor derula spectacole pentru copii, spectacole de balet, folclorice, manifestări sportive, spectacole de teatru, concerte, expoziţii, concursuri, expoziţii de flori, proiecte de educaţie non-formală, evenimente de artă alternativă, concepute pentru a-i bucura pe craiovenii de toate vârstele.
Şedinţa solemnă a CLM Craiova, în sala TNC
Cea de-a 23-a ediţie a „Zilelor Craiovei” va debuta joi, pe 30 mai, cu ceremonia solemnă a Consiliului Local Municipal, care va fi organizată în sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Vor fi decernate titlurile de Cetăţean de Onoare marelui om de ştiinţă Gogu Constantinescu şi sportivului paralimpic Theodor Matican – multiplu campion naţional şi internaţional. Autorităţile locale îi vor premia şi pe elevii craioveni care au obţinut rezultate remarcabile la olimpiadele naţionale şi internaţionale, precum şi pe profesorii îndrumători ai acestora. Foştii directori ai Operei Române Craiova vor fi omagiaţi şi ei, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea instituţiei de cultură. Totodată, pentru a marca ziua de 1 Iunie, autorităţile au inclus, pentru prima dată în programul acestei ediţii, şi a unui Carnaval „Poveştile Copilăriei” care este dedicat Zilei Internaţionale a Copilului şi care va fi organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”. Concursuri, jocuri şi ateliere interactive se vor desfăşura în diferite zone ale oraşului pentru a-i bucura pe cei mici.
Concerte în patru cartiere ale oraşului
Patru dintre cartierele oraşului – Valea Roşie, Rovine, Brazda lui Novac şi Craioviţa Nouă – vor fi angrenate şi ele în cavalcada de evenimente. „Artişti ai instituţiilor de cultură din subordinea CLM Craiova, ai instituţiilor partenere Primăriei Craiova, dar şi artişti locali la propunerea altor entităţi precum asociaţii, ONG-uri şi-au exprimat dorinţa de a ne fi alături şi de a participa cu titlu gratuit la Ziua Municipiului Craiova”, se precizează în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Potrivit organizatorilor, aceştia vor susţine spectacole în cartiere „pentru a le oferi celor care locuiesc în zona respectivă cele mai bune reprezentaţii cultural-artistice, pentru toate gusturile şi pentru toate vârstele”. Serile din cartiere se vor încheia cu un recital al unor mari artişti: Mariana Ionescu Căpitănescu şi CRBL (Valea Roşie – luni, 3 iunie), Petrică Mîţu Stoian şi Sylvia by DJ Ryno (Rovine –marţi 4 iunie), Niculina Stoican şi Lidia Bubble (Brazda lui Novac – miercuri 5 iunie), Constantin Enceanu şi Liviu Teodorescu (Craioviţa – joi 6 iunie). În aceeaşi perioadă, de luni, 3 iunie, şi până joi, 6 iunie, sunt programate evenimente şi în zona centrală, în fiecare seară, la statuia lui Mihai Viteazu, între orele 19.00-21.00.
Expoziţie cu vânzare de flori, în Centrul Vechi
Un moment special în cadrul programului din acest an al „Zilelor Municipiului Craiova” va fi repartizat tinerilor artişti, care vor susţine câte un microrecital în cartiere, reprezentanţii municipalităţii spunând că îşi propun să vină, în felul acesta, în sprijinul tinerelor talente ale oraşului. Pe lângă spectacolele organizate în colaborare cu partenerii locali, „Zilele Craiovei” vor culmina cu serile de vineri, sâmbătă şi duminică (7-9 iunie), când vor urca pe scenă, pentru a susţine concerte, artişti cunoscuţi precum Damian Drăghici, Horia Brenciu, Holograf, Bere Gratis, Vanotek, Corina. Scena va fi amplasată, ca de fiecare dată, în Piaţa „Mihai Viteazu”, iar finalul sărbătorii va fi marcat de un spectacol de proiecţii laser şi video-mapping.
Ediţia din acest an a „Zilelor Craiovei” va mai include o expoziţie cu vânzare de flori (29 mai – 2 iunie, găzduită în Centrul Vechi – Piaţa „Fraţii Buzeşti”), un Salon Auto (7-9 iunie 2019, pe strada „A.I. Cuza”, zona Universitate) şi organizarea, pentru prima oară, a unui târg de adopţii canine de către Salubritate.