Amendă administrativă pentru polițistul de frontieră care a vrut casă cu acte false

0
76

Un ofițer al Poliției de Frontieră Dolj, care își desfășura activitatea la Sectorul Poliției de Frontieră Bechet, a fost sancționat administrativ cu amendă în valoare de 1000 lei, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru instigare la fals intelectual, uz de fals și fals în declarații. Decizia a rămas definitivă la sfârșitul săptămânii trecute, când Înalta Curte de Casație și Justiție a respins atât apelul inculpatului, cât și pe al procurorilor.

Reamintim că, pe 22 ianuarie 2013, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Craiova, au dispus punerea în mişcare a acţiunii  penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Bălan Alexandru Gabriel – inspector de poliţie în cadrul Sectorului de Poliţie de Frontieră Bistreţ pentru comiterea infracţiunii de instigare la fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii. Potrivit rechizitoriului, Bălan Alexandru Gabriel ocupând funcţia de inspector de poliţie la Sectorul Poliţiei de Frontieră Bechet – Sector subordonat IPTF Giurgiu, pe 13 iulie 2010 a solicitat Primăriei Calafat repartizarea unui apartament construit prin Agenţia Naţională de Locuinţe pe care intenţiona să îl închirieze şi ulterior să îl cumpere, iar în anul 2012 a reluat demersurile pentru alocarea unui apartament. Deoarece nu îndeplinea condiţiile prevăzute prin Hotărârea Consiliului Local Calafat nr. 118 din 19.04.2011 referitoare la locul unde îşi desfăşoară activitatea, obligatorie pe raza municipiului Calafat, prin instigarea la fals intelectual, a obţinut de la ITPF Giurgiu adeverinţe din care a rezultat în mod nereal că Sectorul PTF Bistreţ este subordonat Serviciului Teritorial Dolj cu sediul în Calafat. În acest sens, la data de 08.03.2012, s-a deplasat la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi l-a determinat pe învinuitul Nemţeanu  Florin – comisar şef de poliţie – şeful Serviciului resurse umane, să elibereze o adeverinţă, în care se atestă, în fals, că acesta îşi desfăşoară activitatea la Sectorul Poliţiei de Frontieră Bistreţ din cadrul  Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, care are sediul în municipiul Calafat, pe care a depus-o la primăria Municipiului Calafat şi Consiliul Local Calafat, declarând pe proprie răspundere că are acelaşi  loc de muncă Poliţia de Frontieră Calafat.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Craiova, iar pe30 septembrie 2013, instanța a soluționat dosarul. Ofițerul a fost achitat, judecătorii obligându-l să achite o amendă administrativă de 1.000 lei. Atât el, cât și procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au atacat hotărârea pronunțată pe fond. Săptămâna trecută, vineri, 23 mai a.c., Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelurile ambelor părți, rămânând definitivă sentința din 30 septe,brie 2013 a Curții de Apel Craiova.