Regizorul Silviu Purcărete: „Premiul pe care mi-l oferiţi mă emoţionează şi mă onorează”

0
214

Ce-a de-a XV-a ediţie a Premiului Europa pentru Teatru, manifestare de prestigiu a lumii teatrale europene, care a avut loc pentru prima oară în România, la Craiova, s-a încheiat marţi seara, cu ceremonia de înmânare a premiilor, organizată în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Printre laureaţii din acest an s-a numărat şi regizorul român Silviu Purcărete, de numele căruia se leagă cele mai mari succese ale Naţionalului craiovean în întreaga lume. Premiul Europa pentru Teatru a fost acordat lui Mats Ek – coregraf suedez şi regizor renumit la nivel mondial.

premii 3 - Silviu PurcaretePentru că, în prezent, Silviu Purcărete regizează la Moscova, unde pune în scenă „Bolnavul închipuit” de Moliere, premiul a fost ridicat de unul dintre actorii săi favoriţi, Ilie Gheorghe. Criticul de teatru Georges Banu a dat citire unei scurte scrisori de mulţumire trimise de Silviu Purcărete:

premii 1„Premiul pe care mi-l oferiţi mă emoţionează şi mă onorează. Cu atât mai mult regret ca nu vă pot mulţumi prin viu grai. Neprevăzutele din ajunul unei premiere iminente mă împiedică să fiu alături de dumneavoastră în teatrul care a însemnat atât de mult pentru mine şi care îmi este atât de drag. Iată că uneori practica teatrală însăşi se pune în calea festivităţilor menite s-o celebreze. Vă mulţumesc din inimă. Îi sunt recunoscător în mod special lui Emil Boroghină, căruia îi datorez în primul rând acest premiu”. Premiul Special oferit regizorului român este o iniţiativă a Preşedintelui Juriului Internaţional al Premiului Europa pentru Teatru, George Banu.

premii 2 - Mats Ek A Cunoscutul regizor de teatru şi operă Silviu Purcărete locuieşte în prezent în Franţa. În România a lucrat, printre altele, la Teatrul Mic şi Teatrul Bulandra din Bucureşti, Teatrele Naţionale din Craiova, Sibiu şi Iaşi, la alte teatre din Cluj şi Timişoara. Angajarea sa la Naţionalul craiovean a reprezentat un moment de cotitură al carierei sale. Numeroasele turnee internaţionale ale acestei instituţii sunt în mare parte legate de spectacolele pe care Silviu Purcărete le-a pus în scenă aici: „Piticul din grădina de vară” de D. R. Popescu, „Ubu Rex cu scene din Macbeth” după Alfred Jarry şi William Shakespeare, „Titus Andronicus”  de William Shakespeare, „Phaedra” după Euripide şi Seneca, „Danaidele” şi „Orestia”, ambele după Eschil, „A douăsprezecea noapte”, „Măsură pentru măsură” şi „O furtună”  de William Shakespeare. Toate aceste spectacole au fost prezentate la festivaluri de teatru renumite din întreaga lume (Edinburgh, Avignon, Tokyo, Melbourne, Glasgow, Bath, Montreal, Munchen, Viena, Londra, Sao Paolo, Barcelona etc.) şi au primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Între altele: Premiul Criticii la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal şi Premiul Golden Globe Peter Brook pentru cea mai bună regie teatrală.