În Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei (clădirea nouă) se deschide astăzi, ora 18.00, o expoziţie ce omagiază împlinirea a 80 de ani de la naşterea lui Vaclav Havel, personalitate emblematică pentru istoria Republicii Cehe. Intitulată „Portretul lui Vaclav Havel”, aceasta cuprinde lucrări ale unor artişti cehi realizate începând cu anul 1990 până în prezent şi va putea fi vizitată până pe data de 17 iulie a.c. Evenimentul este organizat de Centrul Ceh Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti şi cu Muzeul Olteniei.
Scriitor, filosof, disident şi om politic, Vaclav Havel (1936-2011) a fost unul dintre primii purtători de cuvânt ai Cartei 77, personalitate de frunte a schimbărilor politice din noiembrie 1089, ultimul preşedinte al Cehoslovaciei şi primul preşedinte al Republicii Cehe. Expoziţia deschisă la Muzeul Olteniei este un omagii adus aniversării a 80 de ani de la naşterea sa, pe care nu a mai trăit-o.
Expoziţia reuneşte desen, sculptură, fotografie, medalie, instalaţie, billboard şi video şi surprinde personalitatea caracteristică a lui Vaclav Havel atât prin ochii critici, cât şi admirativi ai artiştilor vizuali contemporani cehi. „Expoziţia adună la un loc lucrări ale multor artişti contemporani cehi cunoscuţi. Milan Knizak a fost o figură cheie în arta performativă din Estul Europei. Jiri David a reprezentat Republica Cehă la Bienala de la Veneţia de anul trecut. Jiri Kovanda este artistul ceh cel mai expus în străinătate. Kurt Gebauer a fost, în ultimii 25 de ani, unul din lectorii proeminenţi ai Academiei de Artă, Arhitectură şi Design din Praga. Borek Sipek a fost arhitectul principal al Castelului din Praga sub preşedinţia lui Vaclav Havel” precizează Frantisek Zachoval, directorul Centrului Ceh, într-un comunicat de presă al instituţiei.
Alte lucrări ce reflectă personalitatea lui Vaclav Havel, realizate începând din anul 1990 şi până în zilele noastre, aparţin artiştilor Milan Mikulastik, Adam Kovalcik, Martin Zet şi grupului artistic Guma Guar.