Profesorului emerit Stanley Wells i se decernează, astă-seară, la Craiova, Premiul Internaţional „Shakespeare”

0
445

Proiect cultural de rezonanţă internaţională, în care, pe lângă spectacolele care alcătuiesc fundamentul programului, sunt găzduite nenumărate alte evenimente, de aceeaşi ridicată valoare, Festivalul „Shakespeare” continuă la Craiova, săptămâna fiind deschisă… în spirit englezesc. După „Comedia erorilor”, prezentată aseară, compania britanică „Propeller” revine pe scena craioveană cu spectacolul „Visul unei nopţi de vară”, în regia aceluiaşi Edward Hall. Reprezentaţia de la ora 20.00 va fi urmată, la ora 22.30, de decernarea Premiului Internaţional „Shakespeare”, ediţia a IV-a, profesorului emerit Stanley Wells. Eminent director al Trustului „Casa lui Shakespeare” de la Stratford-upon-Avon, sediul shakespeareologiei mondiale, Stanley Wells este editor general al Ediţiei Oxford a Operelor Complete ale lui William Shakespeare, considerat unul dintre cei mai străluciţi shakespeareologi ai lumii din toate timpurile, oaspete al Craiovei şi la ediţiile precedente ale festivalului.

Începând cu ediţia din 2008, festivalul de la Craiova şi-a propus să instituie, cu contribuţia unuia sau mai multor sponsori, o foarte înaltă distincţie, Premiul Internaţional „Shakespeare”, ce va fi acordat o dată la doi ani unei personalităţi exponenţiale din lumea teatrului sau a scrisului, cu contribuţii majore în promovarea şi afirmarea operei shakespeariene, laureatul urmând a fi decis de un juriu internaţional condus de istoricul şi criticul George Banu, profesor al Universităţii Sorbonne Nouvelle din Paris.

În acest an, premiul va fi acordat profesorului emerit Stanley Wells, din Marea Britanie, valoarea sa financiară fiind susţinută de British Council România, cu suma de 33.000 lei, după cum a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul festivalului, Emil Boroghină. În mai 2008, Stanley Wells a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova.

Stanley Wells (n. 21 mai 1930) este unul dintre cei mai apreciaţi shakespeareologi contemporani. Preşedinte, actualmente, al Trustului „Casa lui Shakespeare” din Stratford-upon-Avon, a fost profesor de studii shakespeareologice şi director al Institutului Shakespeare (Universitatea din Birmigham) în perioada 1988-1997. Editor, împreună cu Gary Taylor, John Jowett, William Montgomery, al Ediţiei Oxford a Operelor Complete ale lui William Shakespeare, Stanley Wells este autorul unor studii critice remarcabile. Este, de asemenea, autorul Dicţionarului Oxford al operei shakespearene, al antologiei de texte critice „Shakespeare in the Theatre” (1997), pentru a aminti doar câteva dintre lucrările sale, multe dintre ele de referinţă în cercetarea shakespeareologică.

„Propeller” este o companie shakespeariană formată numai din bărbaţi, ce combină o abordare riguroasă a textului cu o estetică fizică modernă. Pe parcursul ultimilor 17 ani, „Propeller” a jucat Shakespeare în peste 22 de ţări, în faţa a mii de oameni. Compania este la fel de populară în continuare, prezentând spectacole din Girona la Marsilia, din Istanbul la Neuss, la Craiova şi tot mai departe… Edward Hall este director artistic al Propeller Theatre Company şi Hampstead Theatre şi, de asemenea, asociat al National Theatre, al The Old Vic şi al Watermill Theatre.

Programul zilei de astăzi:

  • Ora 9.00, Teatrul Naţional Craiova (TNC), Bibliotecă: Atelier de teatrologie realizat în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Departamentul de Teatrologie, Management Cultural şi Jurnalism Teatral din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (coordonator: conf. univ. Carmen Stanciu).
  • Ora 10.30, foaierul TNC: Lansarea cărţii „De ce surâde Shakespeare?”, de Dan Vasiliu.
  • Ora 19.00, Teatrul ,,Ariel” din Rm. Vâlcea: „Richard III” – spectacol prezentat de AM Production, în colaborare cu National Arts Festival şi Market Theatre din Cape Town, Africa de Sud (regia: Fred Abrahamse).
  • Ora 19.00, Centrul de Proiecte Culturale ARCUB Bucureşti: „Miranda” –spectacol prezentat de Teatrul Municipal din Vilnius, Lituania (regia: Oskaras Korsunovas).
  • Ora 20.00, TNC, Sala ,,Amza Pellea”: „Visul unei nopţi de vară” – spectacol prezentat de Compania „Propeller” din Marea Britanie (regia: Edward Hall).
  • Ora 22.30, TNC: Decernarea Premiului Internaţional „Shakespeare”, ediţia a IV-a, profesorului emerit Stanley Wells (Marea Britanie).