Performanţa în teatrul românesc, răsplătită la Gala Premiilor UNITER

0
106

10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din Bucureşti şi Târgu Mureş sunt aşteptaţi să petreacă o seară imperială la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Spectacolul-eveniment ce răsplăteşte performanţa în teatrul românesc începe astă-seară, la 21.00, şi este transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural şi online pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro.

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru. Evenimentul se desfășoară anual, începând din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecărui premiu.

În acest cadru, vor fi acordate premiul de excelenţă (Victor Rebengiuc), premiile pentru întreaga activitate (actorilor Petru Ciubotaru și Virginia Itta Marcu, regizorului Mihai Măniuţiu, scenografei Anca Pâslaru și, pentru critică şi istorie teatrală, lui Zeno Fodor) şi premiile speciale (jurnalistei şi traducătoarei Raluca Rădulescu, pentru teatru-dans – Andreei Gavriliu şi lui Ştefan Lupu, pentru teatru-document – Gianinei Cărbunariu).

În ceea ce priveşte nominalizările pentru cea de-a XXII-a ediţie a Galei UNITER, doi actori craioveni sunt vizați. Pentru rolul Tot din spectacolul „Familia Tot” de Orkeny Istvan, în regia lui Bocsardi Laszlo, pus în scenă în toamna anului trecut la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Valer Dellakeza a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol secundar. La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, Romanița Ionescu a fost nominalizată pentru rolurile Mara, Mama Marei, Psiholog și Prezentator TV din spectacolul „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, a cărui premieră a avut loc pe scena craioveană tot în toamna trecută.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa şi Ionuţ Sociu. Juriul final format din Puiu Antemir, Alice Georgescu, Sanda Manu, Virginia Mirea şi Ion Parhon va decide, astă-seară, câştigătorii. Cea de-a XXII-a ediție a Galei este organizată de UNITER, Consiliul Judeţean Mureş, Televiziunea Română, Teatrul Naţional Târgu Mureş, în colaborare cu Ministerul Culturii și Primăria municipiului Târgu Mureş.