Băile Herculane, paşi spre strălucirea de altădată

0
719

Cândva „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, cum o numea chiar împăratul Franz Joseph al Austriei, Băile Herculane tânjesc după strălucirea de altădată. Şi, dacă în privinţa clădirilor ce compun centrul istoric mai este mult de lucru, în domeniul bazelor de Spa şi Wellness s-au făcut paşi importanţi în ultimul timp. Chiar la sfârşitul săptămânii, Asociaţia Pro Turism Herculane a desfăşurat, la Hotel Afrodita din staţiune, Conferinţa Naţională „Întoarcearea la apă! Prevenţia, bază pentru sănătate”.

Întâlnirea, la care au participat medici şi specialişti în turism balneoclimateric din toată ţara, este parte integrantă a unei campanii pentru sănătate prin prevenţie. Cu această ocazie, au fost abordate teme esenţiale pentru turismul de sănătate, scopul fiind acela de a transmite cât mai multe concluzii şi soluţii factorilor de decizie implicaţi în dezvoltarea turismului balnear.

„În Europa, turiştii accesează destinaţiile balneoclimaterice, fără a fi trimişi de doctor. Mulţi înţeleg că este mult mai bine să previ decât să tratezi. În România, turismul de sănătate este la început. Abia acum, şi la noi, se înregistrează un număr de turişti care nu vin de nevoie, ci pentru relaxare care este extrem de importantă în vieţile noastre cotidiene extrem de agitate. La Herculane aerul curat, apele miraculoase, bazele de Spa şi Wellness pot face dintr-un concediu o rezervă de energie”, a declarat Cosmina Răescu, preşedinte Pro Turism Herculane.

60 de mii de turişti, anul trecut

Una dintre problemele cele mai importante, dezbătute cu ocazia acestei întâlniri, a fost identificarea unor metode oportune de valorificare a zonei, prin integrarea resurselor balneoclimaterice într-un program cuprinzător de valorificare a potenţialului local – turism de sănătate, ecoturism, turism cultural. Asociaţia Pro Turism Herculane îşi propune să creeze o platformă de comunicare şi schimb de experienţă între specialişti, dar şi între aceştia şi autorităţile publice centrale şi locale. Anul trecut, peste 60 de mii turişti au vizitat staţiunea Băile Herculane, iar o parte din spaţiile de cazare au fost deja renovate. Spre exemplu, hotelurile „Diana” şi „Afrodita” au fost reabilitate şi repuse în funcţiune. „Am simţit că trebuie să ne unim forţele pentru a readuce Băile Herculane pe un loc de cinste în topul staţiunilor balneoclimaterice. Practic, acest loc, atât de bogat în factori naturali, ne obligă la o implicare activă. În ultimi ani, s-a investit în baze de tratament şi hoteluri, iar turiştii au reîntors privirea către acest loc minunat, însă avem nevoie de susţinere şi implicare din partea tuturor factorilor. Noi am dat startul, acum aşteptăm alăturarea celorlalţi”, a precizat Florin Băzăvan, fondatorul Pro Turism Herculane.

Singura staţiune din ţară cu ioni negativi în mediul înconjurător

Băile Herculane şi Karlovy Vary deţin singurele băi din Europa care au apă termală cu sulf coloidal. Cele două staţiuni au ioni negativi în mediul înconjurător, iar apele  de aici au ceva unic: sunt instabile chimic şi se absorb uşor prin piele. În plus, ambele sunt aşezate în depresiuni intramontane, având un aer saturat în ioni negativi, cu efect miraculos pentru relaxare.

Cea mai veche staţiune balneoclimaterică din România, Băile Herculane, îşi începe istoria odată cu prima sa atestare documentară în anul 153. Cunoscută la începuturi doar de legiunile romane stabilite în zona Severinului şi de administraţia romană a regiunii, staţiunea devine în scurtă vreme un important punct de atracţie pentru aristocraţia Romei antice. Începand cu 1718, odată cu Pacea de la Passarovitz, staţiunea intră într-o nouă epocă înfloritoare, majoritatea clădirilor din staţiune primind amprenta barocului austriac, amprentă care a rămas vizibilă şi astăzi. De-a lungul timpului, la Herculane au fost prezenţi împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I şi împărăteasa Charlotte, împăratul Franz Joseph şi împărăteasa Elisabeta.