Stoltenberg a propus convocarea unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO

0
428

Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cere convocarea unei reuniuni a Consiliului Rusia-NATO, fiind propusă chiar şi o dată concretă.

Alianţa Nord-Atlantică a propus deja Moscovei o dată pentru o întâlnire bilaterală, a declarat serviciul de presă al blocului militar pentru RIA Novosti.

„Secretarul general NATO, Jens Stolenberg, în calitate de preşedinte al Consiliului Rusia-NATO, a decis să convoace o reuniune a Consiliului pe 12 ianuarie 2022. Suntem în contact cu Moscova cu privire la această întâlnire”, a spus interlocutorul agenţiei.

El a reamintit poziţia NATO conform căreia „orice dialog cu Rusia ar trebui să se desfăşoare pe principiul reciprocităţii, să ţină seama de îngrijorările pe care le are NATO faţă de acţiunile Rusiei, să se respecte principiile fundamentale şi documentele de bază ale securităţii europene şi să aibă loc în coordonare cu partenerii europeni ai NATO.”

Conform declaraţiilor reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zakharova, Moscova a primit o propunere de convocare a Consiliului şi o analizează în termeni practici. Diplomatul rus a subliniat că Moscova este pregătită pentru un dialog direct privind garanţiile de securitate.