Soluţii pentru depăşirea întârzierilor la implementarea Politicii de Coeziune

0
126

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, raportorul Parlamentului European pentru Regulamentul Fondului de Coeziune pentru perioada 2014-2020 fond care pune la dispoziţia statelor membre 66 miliarde de euro, respectiv, 7.25 miliarde de euro pentru România – a propus o serie de soluţii pentru depăşirea întârzierilor la implementarea Politicii de Coeziune în actuala perioadă de programare.

Intervenţia eurodeputatului  a avut loc în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în prezenţa noului Comisar pentru politică regională, Corina Creţu, în contextul în care punerea în aplicare a Politicii de Coeziune ar fi trebuit să înceapă în 2014. Însă etapa de programare este departe de a fi finalizată şi numai câteva programe operaţionale au fost adoptate.

De asemenea, până la sfârşitul acestui an vor fi adoptate efectiv doar 100 de programe, iar alocările pentru programele care nu sunt gata pentru a fi adoptate până la 31 decembrie 2014 pot fi păstrate doar prin reincluderea în buget a alocărilor neutilizate din 2014. Acest lucru presupune însă o revizuire a cadrului financiar multianual pe baza unei propuneri a Comisiei, cu acordul Consiliului şi aprobarea Parlamentului European.

Amendarea cadrului financiar multianual

„Ştiind faptul că circa 100 de programe operaţionale vor fi adoptate până la sfârşitul anului 2014 şi că un număr redus de programe operaţionale vor beneficia de procedura «carry over», acest lucru crează o situaţie foarte complicată pentru implementarea Politicii de Coeziune. Vă rog, în consecinţă, în numele grupului meu şi în numele celor care beneficiază de politica de investiţii, care este adevărata esenţă a Politicii de Coeziune, să faceţi tot ceea ce depinde de autoritatea dumneavoastră şi a Comisiei Europene pentru a reuşi să identificăm mijloacele de a evalua mai rapid documentele transmise de statele membre. Acest lucru este imperativ. Apoi, trebuie să reuşim să discutăm între statele membre, Comisia Europeană şi Parlamentul European, amendarea cadrului financiar multianual pentru a aduce la zi aceste întârzieri care grevează de fapt finanţările atât de necesare comunităţilor noastre”, a precizat eurodeputatului Victor Boştinaru

Întârzierile în demararea Politicii de Coeziune pot pune piedici punerii în aplicare a proiectelor finanţate din bani europeni dar şi investiţiilor finanţate prin cele cinci fonduri structurale şi de investiţii europene.