Premierul Iurie Leancă ştie să numere doar până la 211 !

0
161
Iurie Leancă

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu i-a cerut în urmă cu o săptămână premierului moldovean Iurie Leancă să înfiinţeze o secţie de vot şi în Oltenia, în contextul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc pe 30 noiembrie. „În spiritul democraţiei şi pentru a evita riscul de a se repeta recentul trist episod al votului din diaspora românească, vă cer să organizaţi o secţie de votare şi în municipiul Craiova. În această regiune locuiesc peste 2.000 de cetăţeni moldoveni, mulţi dintre ei studenţi care doresc să-şi exercite dreptul la vot”, a susţinut Marian Jean  Marinescu.

Scrisoarea a fost publicată de aproape trusturile media din ţară şi din Republica Moldova, ceea ce a creat o mare presiune asupra Guvernului de la Chișinău. Obligat să dea un răspuns, Leancă şi-a pus consiliera să-i scrie vicepreşedintelui EPP. Iurie Leancă numără doar cetăţenii moldoveni din Craiova şi din Dolj aflaţi pe listele permanente şi spune că nu a înfiinţat secţie de votare la Craiova pentru că conform datelor oficiale de care dispune Ambasada Republicii Moldova în România (actualizate astăzi, 24 noiembrie 2014, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie judeţean Dolj), în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 cetăţeni ai Republici Moldova, iar în judeţul Dolj (din care face parte şi municipiul Craiova) avem 211 cetăţeni”.

Numai că premierul Leancă nu adaugă la cei 211 cetăţeni moldoveni pe cei 230 de studenţi cu burse acordate de statul român care învaţă la cele două Universităţi din Craiova şi nici pe cei 240 de studenţi de la Petroşani şi nici pe cei 60 de studenţi de la Tg. Jiu. Pe lângă aceşti studenţi cu bursă de la statul român, mai sunt cetăţeni moldoveni, studenţi, în Oltenia, fără bursă, în jur de 100, plus alte câteva sute de cetăţeni moldoveni aflat pe listele permanente, luaţi în evidenţa IPJ Mehedinţi, IPJ Gorj, IPJ Olt, IPJ Vâlcea. Aşa că domnule premier Iurie Leancă, număraţi din nou!

 

Domnule prim-ministru Iurie Leancă,

 «Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European şi, cu permisiunea dumneavoastră, de prieten al Republicii Moldova. Sunt convins că sunteţi la curent cu susţinerea pe care am acordat-o de-a lungul anilor Republicii Moldova.

Pe 30 noiembrie guvernul condus de dumneavoastră va organiza alegeri parlamentare. Eu sunt din Craiova, capitala Olteniei. În această regiune locuiesc peste 2.000 de cetăţeni moldoveni, mulţi dintre ei studenţi, care doresc să-şi exercite dreptul la vot. În spiritul democraţiei şi pentru a evita riscul de a se repeta recentul trist episod al votului din diaspora românească, vă cer să organizaţi o secţie de votare şi în municipiul Craiova.

Universitatea din Craiova ar putea fi o variantă foarte bună, în contextul în care aici sunt înscriși mulți studenți moldoveni. Pe de altă parte, Universitatea are deja experiență în organizarea alegerilor. În speranța că veți da curs rugăminții mele și în felul acesta veți proba respectul dumneavoastră pentru valorile democratice și europene, vă stau la dispoziție în cazul în care este necesar un sprijin pentru înființarea acestei secții de vot extrem de necesare în Craiova».

Cu deosebită consideraţie,

Marian Jean Marinescu – membru al Parlamentului European

 

Stimate domnule Marinescu,

«Urmare a mesajului dvs. electronic din 19 noiembrie, prim-ministrul Iurie Leancă m-a împuternicit să vă comunic următoarele:

Guvernul de la Chişinău împărtășește preocuparea dvs. cu privire la asigurarea celor mai bune condiții pentru ca alegătorii noştri, aflaţi în străinătate pe 30 noiembrie 2014, să îşi exercite votul în cadrul scrutinului parlamentar.

În acest sens, la stabilirea secţiilor electorale peste hotare şi la identificarea localităţilor în care acestea au fost constituite, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat în calcul experienţa scrutinelor anterioare şi numărul participanţilor la vot, solicitările asociaţiilor diasporei moldoveneşti, precum şi datele oficiale privind numărul cetăţenilor Republicii Moldova, oferite ambasadelor de către autorităţile statelor în care au fost create secţiile de votare.

Conform datelor oficiale de care dispune Ambasada Republicii Moldova în România (actualizate astăzi, 24 noiembrie 2014, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie judeţean Dolj), în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 de cetăţeni ai Republici Moldova, iar în judeţul Dolj (din care face parte şi municipiul Craiova) avem 211 cetăţeni.

De asemenea, ţinând cont de prevederile Codului Electoral, care stipulează că secţiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripţie cu cel puţin 35 de zile înainte de data alegerilor, lista oraşelor în care se deschid secţii de votare peste hotare nu mai poate fi schimbată.

Totodată, Ambasada Republicii Moldova în România menţine un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti, cele judeţene şi locale, pentru ca acestea să pună la dispoziţie mijloace gratuite de transport (inclusiv pentru cetăţenii stabiliți la Craiova), care vor dori să voteze la una dintre secţiile de votare de pe teritoriul României, şi anume (…).

Totodată, profitând de ocazie, dl prim-ministru Leancă îşi exprimă recunoştinţa pentru sprijinul constant pe care-l oferiţi Republicii Moldova şi parcursului ei european».

Cu respect, Liliana Viţu

Consilier principal de stat, purtător de cuvânt