Sentinţă definitivă: Închisoare cu suspendare pentru craiovenii prinşi cu canabis din Spania

0
257

Doi tineri din Craiova, ambii în vârstă de 22 de ani, arestaţi preventiv în ianuarie a.c. pentru trafic internaţional de droguri de risc şi trafic de droguri de risc după ce s-a găsit la ei peste jumătate de kilogram de canabis provenit din Spania, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Craiova, instanţă care a respins apelurile inculpaţilor şi le-a majorat pedepsele la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani. S-au menţinut însă dispoziţiile Tribunalului Dolj care îi obligase ca, timp de 90 de zile, să presteze o muncă neremunerată fie la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ (R.A.A.D.P.F.L.) Craiova, fie la Serviciul Public de Asistenţă Medico – Socială Craiova, în funcţie de decizia Serviciului de Probaţiune Dolj.

Reamintim că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova – Serviciul Antidrog şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova organizau, miercuri, 22 ianuarie a.c., o acţiune în Craiova, în urma căreia doi tineri au ajuns în spatele gratiilor. În baza informaţiilor deţinute de oamenii legii, au fost făcute două percheziţii, la locuinţele a doi craioveni suspectaţi de trafic de droguri de risc. Însoţiţi de “mascaţi” de la IPJ Dolj, poliţiştii B.C.C.O. Craiova au găsit şi ridicat, în urma descinderilor, aproximativ 600 de grame de rezină de cannabis. “Din cercetările efectuate a reieşit faptul că unul dintre suspecţi ar fi procurat droguri din Spania, pe care le-ar fi introdus în ţară prin intermediul autocarelor de transport de persoane, iar ulterior le-ar fi vândut, împreună cu cel de-al doilea suspect”, comunicau, la momentul respectiv, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Cei doi tineri, Alexandru Drăcea şi Daniel Ispas, ambii în vârstă de 22 de ani, au fost conduşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru audieri, iar procurorii au dispus reţinerea acestora pentru trafic de droguri de risc, trafic transfrontalier de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc. O zi mai târziu, pe 23 ianuarie, cei în cauză au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea lor pentru 30 de zile.

Condamnaţi şi puşi în libertate

Pe 13 martie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei doi craioveni au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru trafic internaţional de droguri de risc, trafic de droguri de risc, respectiv complicitate la aceste infracţiuni, iar pe 30 aprilie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa pe fond. Astfel, Alexandru Constantin Drăcea şi Daniel Ispas au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni închisoare, judecătorii dispunând suspendarea pedepselor pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Mai mult decât atât, instanţa a decis ca pe parcursul termenului de încercare fiecare din cei doi inculpaţi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria Municipiului Craiova – Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova sau la Serviciul Public de Asistenţă Medico – Socială Craiova, care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probaţiune Dolj. Din pedepse s-a scăzut perioada reţinerii şi arestării preventive de la 22 ianuarie 2014 la 30 aprilie 2014, odată cu pronunţarea sentinţei cei doi fiind puşi în libertate.

Atât inculpaţii, cât şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au declarat apel, soluţionat de Curtea de Apel Craiova pe 11 noiembrie a.c. Instanţa a respins apelurile inculpaţilor şi l-a admis în schimb pe cel al procurorilor, majorând pedepsele celor doi craioveni la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. S-au menţinut dispoziţiile cu privire la munca în folosul comunităţii, hotărârea fiind definitivă.

„Respinge apelurile inculpaţilor ca nefondat. Desfiinţează sentinţa penală atacată, în parte, sub aspectul laturii penale pentru fiecare dintre inculpaţi. Majorează pedeapsa închisorii aplicată inculpatului Drăcea Alexandru Constantin şi stabileşte ca pedeapsa rezultantă pedeapsa de 3 ani închisoare. Majorează durata termenului de încercare pentru suspendarea sub supraveghere a pedepsei de la 3 ani la 4 ani. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale cu privire la acest inculpat. 2. Majorează pedeapsa închisorii aplicată inculpatului Ispas Daniel Alin şi stabileşte ca pedeapsa rezultantă pedeapsa de 3 ani închisoare. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale cu privire la acest inculpat. Obligă inculpaţii la plata sumei de câte 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă din 11 noiembrie a Curţii de Apel Craiova.