Ponta: Iohannis nu face nimic, merge la Bruxelles şi tace. Se întoarce şi tace, ca „surda în horă”

0
190

Victor Ponta i-a răspuns, ieri, lui Klaus Iohannis, care l-a acuzat că nu s-a consultat cu el înainte de a face declaraţiile de la Sofia, premierul spunând că cineva trebuie să facă publică poziţia României, în condiţiile în care „preşedintele nu face nimic” şi tace la Bruxelles ca „surda în horă”. „Vreau să lămuresc populaţia României şi pe cetăţeanul Klaus care e situaţia cu refugiaţii. Există, în acest moment, o tendinţă pe plan european începută întâi de Ungaria, dar care poate continua şi în cazul Sloveniei, Croaţiei, Austriei, Germaniei de a-şi închide graniţele şi, atunci, datoria mea faţă de cetăţenii României, că de-asta sunt prim-ministru, am o datorie faţă de cetăţeni, am mers să discut cu principalii noştri parteneri, pe plan regional, şi anume Bulgaria şi Serbia, ca să avem o acţiune şi o coordonare pe ceea ce este totuşi cea mai mare provocare în acest moment”, a spus Ponta, la sediul PSD, înainte de şedinţa BPN. “Vreau să explic foarte clar, guvernele Bulgariei, Serbiei, României, pe de-o parte, suntem solidari cu toate obligaţiile noastre europene, participăm la efortul european, pe de altă parte, însă, dacă ceilalţi toţi îşi închid graniţele, n-o să fim de acord ca toţi refugiaţii să rămână în Serbia, Bulgaria şi România”, a continuat el.

Potrivit lui Ponta, ar fi “incorect” şi “imposibil” pentru cele trei ţări să fie “o zonă de buffer între gardurile ridicate de Ungaria şi mai departe de celelalte ţări şi refugiaţii care trec prin Grecia şi vin mai departe încoace”. “Vreau să ştie toţi cetăţenii României că am luat măsuri pe plan naţional”, a adăugat el.

“Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavoastră ştiţi ce a făcut dânsul la Bruxelles? Restul colegilor prim-miniştri îmi spun, de fiecare dată, că domnia sa merge la Bruxelles, ştiţi cum zice românul: ca surda-n horă. Merge acolo, tace din gură, se întoarce şi tace din gură şi, atunci, obligaţia mea, ca şef al Guvernului, este să am grijă ca politicile noastre, repet, comune în cele trei ţări, în ceea ce priveşte refugiaţii, să fie eficiente şi să fie şi cunoscute pe plan european, dar nu să-şi facă ceilalţi garduri şi toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia şi România”, a declarat Victor Ponta.

El a mai spus că nu avea nevoie de mandat ca să se întâlnească cu ceilalţi prim-miniştri.”Povestea cu mandatul, dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns sau invers. De fiecare dată domnul Băsescu îi întinde o capcană, domnul Iohannis, fiind doar arogant şi nimic altceva, cade în capcană. Mandat să ce, să mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalţi prim-miniştri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României”, a afirmat Ponta. “Restul, cred că domnul Iohannis habar n-are ce am vorbit noi la Sofia (…). S-a dus ca surda la horă şi, cum s-a dus, aşa s-a şi întors”, a adăugat Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministrul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a “plimbat până la Sofia”. “Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel. Aceste declaraţii pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a declarat Klaus Iohannis. Întrebat de jurnalişti dacă va discuta cu premierul Victor Ponta privind declaraţiile făcute de acesta la Sofia, Iohannis a răspuns: “Da, cu siguranţă! După ce mă voi întoarce de la Bruxelles vom avea o discuţie pe această temă”.

Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii bulgar şi sârb, că închiderea frontierelor celor trei ţări migranţilor, dacă Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, va fi poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles. Bulgaria, România şi Serbia vor fi pregătite să-şi închidă frontierele migranţilor, în cazul în care Germania şi Austria vor face acest lucru, a declarat anterior premierul bulgar Boiko Borisov.