Mesaj clar al autorităţilor: vaccinarea împotriva COVID – 19 , principala armă împotriva virusului

0
197

Situaţia COVID – 19 este din ce în ce mai gravă în Dolj şi, mai ales, în Craiova. Nu este nimic, deocamdată, îmbucurător, din acest punct de vedere. Astăzi, prefectul judeţului Dolj a susţinut o conferinţă de presă, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, prin care a prezentat situaţia actuală, fiind însoţit şi de reprezentanţi ai instituţiilor cu prerogative în domeniu. Mesajul a fost unul clar: este nevoie de vaccinare, pentru a fi depăşită situaţia de criză.

Astăzi, prefectul judeţului Dolj, Nicuşor Roşca, a susţinut o conferinţă de presă la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, prin care a atras atenţia asupra situaţiei cu care se confruntă Doljul, în general, şi Craiova, în special, în ceea ce priveşte COVID – 19. “Este o situaţie cu care ne confruntăm , iar incidenţa în Dolj, la 1.000 de locuitori, a crescut. Craiova  a depăşit 45 la mie. Din cei care au acest virus, în ultima perioadă, nu sunt vaccinaţi în proporţie de peste 90%. Sunt rezultate care ne îngrijorează. Încercăm să găsim soluţii ca să facem faţă acestui fenomen. Oamenii trebuie să evite locurile aglomerate şi să respecte regulile impuse. Nu vrem să ajungem într-un blocaj. Mai avem puţin şi ne apropiem de 6 la mie, la Craiova, iar poliţia, jandarmeria şi celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu trebuie să-şi intensifice controalele şi să aplice , acolo unde este cazul, şi sancţiuni”, a precizat Nicuşor Roşca.

Doar 25% din populaţia Doljului, vaccinată

Situaţia a fost prezentată şi de Iuliana Manea, director – adjunct al DSP Dolj, care a reliefat mai bine, din punctul de vedere al specialistului, cu ceea ce ne confruntăm: “Ceea ce vedem acum este rezultatul faptului co populaţia Doljului este vaccinată doar în proporţie de 25%. Avem foarte multe cazuri în ATI, locurile sunt insufieciente, sunt probleme cu asigurarea oxigenului prin aparatele speciale, suntem într-o situaţie extremă. Am avut discuţii cu medicii de familie pentru a promova vaccinarea. Rog populaţia să respecte normele igienice şi să nu îşi trimită copiii la şcoală, dacă aceştia sunt răciţi. Copiii sunt vectori de transmitere a virusului . Ar trebui să avem în jur de 4.000 de vaccinaţi zilnic, dar, din păcate, numărul este foarte mic, Lumea trebuie să conştientizeze pericolul şi să vină la vaccinare. De mâine, o vor putea face şi cu cea de-a treia doză, ori prin programare la medicii de famile, ori direct la centrele deschise. Dar , repet, toată lumea trebuie să se vaccineze”. La rândul său, Laurenţiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova, a afirmat, mai ales în condiţiile în care, cu o zi în urmă au fost multe solicitări pentru asistenţa medicală în ceea ce priveşte COVID: “Trebuie cât mai multă lume vaccinată. Avem, deocamdată, resurse limitate, de aceea am şi redeschis fosta secţie UPU, care, chiar dacă este renovată, nu a fost recepţionată. Ne confruntăm şi cu o lipsă de personal, cel de acum fiind deja foarte obosit. Am solicitat sprijin şi Ministerului Sănătăţii, în acest sens. Dar, încă o dată, facem apel la vaccinare. Este, în prezent, singura modalitate de a ne apăra împotriva acestui virus”.