Astfel se vrea a fi cea de-a XV-a ediţie a festivalului internaţional pe care Opera Română Craiova o va organiza în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie 2017 şi pe care o va dedica împlinirii a 160 de ani de la naşterea celebrei soprane, cunoscută ca prima cântăreaţă din România care a păşit pe scena teatrului Scala din Milano. Deşi realizat „în condiţii destul de grele”, după cum s-a exprimat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Antoniu Zamfir, din cauza indisponibilităţii sălii de spectacole a instituţiei, evenimentul reuşeşte să aducă în faţa publicului nume de referinţă ale artei lirice şi titluri de operă în primă audiţie, din Italia, Republica Moldova, Serbia şi, bineînţeles, România. Deschiderea Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” – care va marca, totodată, deschidere stagiunii artistice 2017-2018 a Operei craiovene – va avea loc duminică, 1 octombrie, ora 19.00, în sala Cercului Militar, cu cea mai recentă premieră a instituţiei, „Pescuitorii de perle” – punere în scenă realizată de l’Oiseleur des Longchamps, pe muzica lui Georges Bizet.
«Reuşim, în condiţii destul de grele, să realizăm cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”. Știţi cu toţii că, de aproape 2 ani, instituţia noastră se află în căutarea altor spaţii, pentru că sala noastră este închisă. Din fericire, se pare că la sfârşitul acestui an, după multe încercări, va fi semnat contractul cu firma care va realiza proiectul tehnic şi reabilitarea efectivă a clădirii. Ne dorim ca şi în aceste condiţii vitrege să nu privăm publicul de proiectele cu care a fost obişnuit şi de evenimentele care au făcut cunoscută instituţia atât în ţară, cât şi peste hotare», a declarat managerul Operei Române Craiova. Antoniu Zamfir a mai spus că ediţia a XV-a a festivalului „este un omagiu adus marii noastre soprane Elena Teodorini” şi că „acest omagiu trebuie să fie pe măsura grandorii numelui acestei interprete”.
16 evenimente în 4 spaţii culturale ale oraşului
Cea de-a XV-a ediţie a festivalului cuprinde 16 evenimente, ce vor prilejui iubitorilor muzicii tot atâtea ocazii de a asculta nume de referinţă ale artei lirice şi titluri de operă în primă audiţie pe scenele de spectacol din Craiova. Ele vor fi găzduite de patru spaţii primitoare: Filarmonica „Oltenia”, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Cercul Militar Craiova şi Muzeul de Artă Craiova. Printre invitaţi se numără Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău, care va fi prezent cu spectacolul de operă „Dama de pică” şi celebrul balet „Spărgătorul de nuci”. Un alt invitat de marcă al festivalului este Teatrul Naţional din Novi Sad (Serbia), care va aduce în Craiova „Omnibus Opera”, iar „Haeretica for Skaramacay”, spectacol de dans contemporan, este semnat de Skaramacay Art Factory (Italia), companie aclamată pe importante scene ale lumii. Pe lângă organizarea unui masterclass susţinut de soprana Nicoleta Ardelean, Opera craioveană va prezenta cele mai îndrăgite spectacole din repertoriu, precum şi, în premieră pe scenele din Oltenia, actul al II-lea din „Tristan şi Isolda”, operă în concert. Reprezentaţiile includ în distribuţii nume mari ale liricii europene, invitat special al festivalului fiind tenorul britanic Ian Storey, pentru prima dată în România.
Dirijorul Cristian Sandu: „Craiova a fost şi rămâne un reper în România”
„Pescuitorii de perle”, reprezentaţia care deschide festivalul, va aduce în faţa publicului craiovean trei solişti aplaudaţi pe importante scene lirice europene: baritonul Nikola Mijailovic (Serbia), care va interpreta rolul Zurga, şi soliştii Operei Române Craiova – soprana Renata Vari (Leila) şi basul Sorin Drăniceanu (Nourabad), sub conducerea muzicală a maestrului Cristian Sandu (Cluj-Napoca). Aflat pentru a treia oară la Craiova, Cristian Sandu a apreciat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, că acest oraş „a fost şi rămâne un reper în România în ceea ce priveşte realizarea cu mijloace proprii a unui asemenea festival”. Despre „Pescuitorii de perle”, dirijorul afirmă că „este o operă ofertantă”, cu „extrem de multe posibilităţi expresive şi de bucurie muzicală”. «Este o operă foarte diferită de „Carmen”, lucrarea consacrată a lui Bizet, pe care sperăm cu toţii să o realizăm la un nivel demn de renumele compozitorului», a mai spus Cristian Sandu.
Baritonul sârb Nikola Mijailovic, pentru a doua oară pe scena craioveană
Tot în spectacolul de deschidere a festivalului, publicul va avea bucuria de a-l asculta pe renumitul bariton sârb Nikola Mijailovic interpretând rolul Zurga. Nikola Mijailovic a debutat la Bolshoi Theatre din Moscova, avându-l în acelaşi an partener de scenă pe Luciano Pavarotti. Aclamat pentru interpretările sale în întreaga lume, a cântat alături de mari nume ale operei: Jose Cura, Juan Diego Florez, Lucia Aliberti, Cristina Gallardo Domas, Ruggero Raimondi, Denia Mazzola Gavazzeni, Ian Storey şi mulţi alţii. La Scala, La Fenice, Mariinsky Theatre, precum şi cele mai importante scene din Verona, Montreal, Hamburg, Hanovra, Bonn, Dresda, Catania, Lima, Havana, Moscova, Roma, Viena, Tokyo, Montpellier, Las Palmas, Malaga, Peking, Shanghai, Rotterdam, Raverma, Tel Aviv sunt doar câteva dintre locurile în care a cucerit publicul.
«Sunt foarte fericit să revin la Craiova, este pentru a doua oară când mă aflu aici – prima dată am venit pentru a interpreta rolul Iago în opera „Otello”, care face parte dintre cele preferate de mine. Acum am şansa să interpretez un alt rol drag mie – Zurga, din „Pescuitorii de perle”, de G. Bizet. L-am interpretat şi anul trecut, la Opera din Tel Aviv, şi întâmplarea a făcut să împart scena cu o cântăreaţă celebră şi frumoasă de origine română, soprana Cristina Păsăroiu. Iar acum, aici, o reîntâlnesc pe Renata Vari, cu care am cântat în „Otello” şi pe care, de asemenea, o apreciez foarte mult», a declarat baritonul.
***
Rezervări pentru bilete la spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” se pot face la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe site-ul Operei Române Craiova, www.operacraiova.ro.