Fără rujeolă, dar cu râie şi păduchi, la început de an şcolar

0
258

Aproape 150 de elevi doljeni s-au întors la şcoală, după vacanţa de vară, cu râie şi păduchi. Situaţia se repetă an de an, semn că la capitolul igienă mai este mult de lucrat. Controlul a fost efectuat după începerea anului şcolar, în 810 unităţi de învăţământ, atât din mediul rural cât şi din oraşe. Pe lângă aceste cazuri ce reflectă lipsa de igienă, medicii au diagnosticat şi destui copii cu angină, micoze sau alte boli infecţioase. În urma triajului epidemiologic, nu a fost descoperit însă niciun caz de rujeolă, în condiţiile în care de mai bine de un an România se confruntă cu o epidemie.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, triajul epidemiologic după vacanţa de vară s-a realizat în 223 de şcoli din mediul urban şi 587 de unităţi de învăţământ din rural. Din cei 79.542 de elevi înregistraţi în documentele şcolare, au fost examinaţi 45.109 de elevi din mediul urban şi 21.291 din rural, probleme fiind depistate la 473 de elevi. Cele mai multe afecţiuni au fost descoperite în şcolile din oraşe, înregistrându-se 422 de cazuri. În mediul rural au fost mai puţine situaţii de acest gen, 51 de elevi fiind diagnosticaţi cu diverse probleme.

50 de cazuri de râie în şcolile din oraş

În urma controalelor efectuate în primele două săptămâni ale noului an şcolar, medicii au descoperit, printre altele, 52 de cazuri de scabie (râie), 50 în şcoli din mediul urban şi două în rural. Şi mai multe sunt însă cazurile de pediculoză (păduchi), fiind descoperite la 74 de elevi din urban şi 13 în rural. În total, nu mai puţin de 87 de cazuri.

Tot în urma triajului epidemiologic efectuat de medici, a fost depistat şi un caz de hepatită A, o boală ce se transmite atunci când o persoană vine în contact şi/sau consumă alimente şi/sau apă/gheaţă contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiţii de igienă inadecvată. Pe lângă hepatită A, s-au întâlnit şi multe cazuri de elevi cu micoze (ciupercă). Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 23 de cazuri în urban şi şapte în rural.

De asemenea, au fost descoperiţi elevi cu angină. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 197 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 106 elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”.

În plină epidemie, niciun caz de rujeolă

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare.

În  urma controalelor nu a fost diagnosticat însă niciun caz de rujeolă, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie la nivel naţional, iar în judeţul Dolj s-au înregistrat până în prezent 505 cazuri şi şapte decese.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România a ajuns 9.289, din care 34 de decese (9 în judeţul Timiş, 6 în judeţul Arad, 7 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Bihor, 1 în judeţul Cluj, 1 în judeţul Călăraşi, 1 în judeţul Neamţ, 1 în judeţul Satu Mare, 1 în judeţul Vaslui, 1 în judeţul Galaţi, 1 în judeţul Mureş şi 1 în Bucureşti). S-au înregistrat cazuri de rujeola în 41 de judeţe.