PNL pune condiţii la numirea viceprimarului: fără Stelian Bărăgan!

0
534

Se anunţă o şedinţă a CLM Craiova care va debuta furtunos! Sămânţa de scandal pare să fie alegerea noului viceprimar al urbei, care, culmea, nu mai este o miză politică – liberalii renunţând la post – cât un război al orgoliilor. PNL a încins focul încă de ieri, anunţând, într-o conferinţă de presă, că vor vota oricare altă persoană, dar nu şi pe Stelian Bărăgan, o persoană lipsită de experienţă. Pe de altă parte, este de aşteptat şi ca PSD să nu renunţe la Stelian Bărăgan, nominalizarea sa fiind făcută chiar de liderul PSD, Claudiu Manda.

sedinta PNLDeşi legea administraţiei publice locale prevede ca un mare municipiu, cum este şi Craiova, să fie coordonat de doi viceprimari, municipiul nostru se află, de ceva timp, pe umerii primarului şi a unui singur viceprimar. Numirea celui de-al doilea vice a fost amânată până acum şi, între timp, a căpătat şi o mică povestioară, care va rămâne legată de această funcţie. Primii care s-au sesizat că organigrama Primăriei Craiova este incompletă, la poziţia funcţii de conducere, au fost liberalii. Într-o şedinţă de consiliu, aceştia au întrebat de ce nu se vine, totuşi, cu un nume pentru această funcţie, sugerând şi o explicaţie: apele ar fi cam tulburi în sânul coaliţiei PSD şi ALDE, drept urmare nu se poate lua o decizie.

Stelian Bărăgan, anunţat pe facebook

La puţin timp de la această interpelare, chestiunea legată de nominalizarea unui viceprimar a revenit în atenţie. Un reprezentant al presei locale a postat, pe pagina sa de facebook, fotografia de grup a consilierilor de la constituirea actualului mandat şi a oferit câteva indicii care ar fi trebuit să conducă la noul viceprimar al Craiovei. A urmat un schimb de replici amuzante pe marginea acestui subiect, fiind propuse diferite nume de consilieri. Cel care a pus capăt ghicitorii, venind cu răspunsul corect, a fost chiar preşedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda. Liderul social-democraţilor a anunţat, în acea seară, pe acea pagină de facebook, că noul viceprimar al Craiovei este consilierul Stelian Bărăgan. Nominalizarea acestuia a fost confirmată, ulterior, şi de primarul Mihail Genoiu.

De ce nu-l vor liberalii

Astăzi, pe ordinea de zi a CLM Craiova se află, în sfârşit, şi proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarului Craiovei. Ieri, de pildă, fusese instalată şi cabina de vot, în sala de şedinţe. Şi de această dată, liberalii au ţinut să aibă o reacţie. Aceştia au ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă şi au anunţat că nu îl vor vota pe Stelian Bărăgan, considerând că acesta nu este o nominalizare serioasă. „Deşi s-a vehiculat, în spaţiul public, o propunere pentru funcţia de viceprimar, din punctul nostru de vedere nici acum coaliţia nu este pregătită cu o nominalizare serioasă. Şi drept urmare, vom vota împotriva nominalizării domnului Stelian Bărăgan”, a declarat consilierul PNL, Flavius Sirop, încercând să argumenteze, apoi, şi de ce social-democratul nu este omul potrivit.

Sfatul PNL către PSD: o persoană cu experienţă

Mai mult, liberalii au cerut, ieri, PSD-ului să se gândească la o altă persoană, o persoană care să fie aleasă din rândul oamenilor cu multă experienţă pe care partidul îi deţine în consiliu. „Suntem de părere că sunt oameni cu mult mai multă experienţă care pot să preia frâiele acestei instituţii. Este o funcţie foarte serioasă, nu este un viceprimar al PSD, ci al Craiovei care îşi asumă gestionarea unor instituţii subordonate, îşi asumă un rol foarte serios şi necesită mai multă experienţă pentru acest post”, a mai spus Flavius Sirop. Liberalul a ţinut chiar să-i transmită şi un mesaj „colegial” lui Stelian Bărăgan: „Eu chiar îi transmit, colegial, să fie atent la ce semnează pe acolo, pentru că sunt lucruri cu grad deosebit de risc şi l-aş sfătui să fie sceptic”, l-a avertizat liberalul pe colegul social-democrat.

O şedinţă cu suspans

sedinta CLMAşadar, se anunţă o şedinţă care va debuta furtunos. PNL a anunţat că nu va face o nominalizare pentru această funcţie, recunoscând că nu deţine majoritatea şi nu poate emite pretenţii la un astfel de post, dar rămâne ferm pe poziţie împotriva nominalizării lui Stelian Bărăgan. Cum PNL nu poate schimba soarta votului, având deci prea puţini consilieri, după toate semnalele transmise ieri, ne putem aştepta ca aceştia să încerce să pluseze, totuşi, la imagine şi să intre în schimburi de replici tăioase cu partea stângă a sălii. „Înţelegem că nu este momentul nostru acum, nedeţinând o majoritate. Decât să facem o propunere neserioasă, mai bine îi lăsăm pe cei de la putere să nominalizeze ei. Nu vrem să punem pe nimeni în situaţia ingrată de a trece pe sub tăvălugul PSD, pentru că sunt convins că nu ar fi luată în serioas o astfel de propunere”, a descărcat un prim cartuş, încă de ieri, liberalul Flavius Sirop. Cealaltă variantă este ca PSD să-l retragă pe Stelian Bărăgan şi să vină cu un alt nume din rândul consilierilor săi.