0
347

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Banii oferiţi de Guvern ne ajută foarte mult”

Suma totală a finanţării obiectivelor şi proiectelor aprobate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL 2, în judeţul Dolj se ridică la 813.000.000 de lei, locul 11 ca alocare bugetară. Numărul total al obiectivelor de investiţii, pentru care judeţul nostru va primi fonduri prin  acest program este de 141. La nivel national, au fost depuse peste 13.000 de proiecte, cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu comparativ cu suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate ştiinţific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autorităţile locale în funcţie de necesităţile reale ale comunităţilor.

           pndlIeri, conducerea Consiliului Judeţean Dolj a discutat despre acest Program şi despre proiectele depuse de localităţile din judeţul nostru. Prioritare au fost proiectele pe educaţie şi sănătate, urmate de asfaltări şi alimentari cu apă. “Nu am dorit să treacă pe lângă noi un eveniment deosebit care s-a petrecut în ţară şi care s-a petrecut implicit şi în judeţul Dolj şi ni s-a părut că nu a fost suficient de mediatizat la nivelul importanţei lui. Practic, acest program aplicat în majoritatea localităţilor ţării va produce o schimbare şi va face ca problemele importante cu care se confruntau localităţile să poată să fie rezolvate prin acest program. De la extinderi şi modernizări de spaţii de învăţământ, la înfiinţarea de noi sisteme de alimentare cu apă, asfaltare drumuri comunale şi nu în ultimul rând, la  construira podurilor şi podeţelor, inclusiv la cel de peste Amaradia. Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele care vor fi realizate prin această sursă de finanţare. În acest sens, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene au fost puşi într-o situaţie foarte dificilă să poată să aleagă din multitudinea de proiecte pe care le-a depus fiecare primar până în luna martie a.c şi de atunci s-au stabilit criterii şi s-au făcut analize. A trebuit să se facă o repartizare echitabilă şi putem să vorbim şi de un fel de solidaritate între anumite localităţi mai dezvoltate şi altele mai puţin dezvoltate. Practic, ceea ce s-a dorit a se face cu acest PNDL, preluându-se din toate hotărârile de guvern anterioare care se dăduseră pentru infrastructură şi adunate acum în cadrul unui singur proiect, reprezintă o abordare absolut specială, în sensul că fiecare localitate trebuie să aibă acces la servicii publice… ”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

9500 de investiţii la nivel national

pndl1La nivel naţional a rezultat următoarea repartizare a fondurilor: 9 miliarde lei pentru reţele de alimentare cu apă şi canalizare; 16 miliarde lei pentru drumuri şi poduri; 4 miliarde lei pentru unităţi de învăţământ; 1 miliard lei pentru unităţi medicale. Pentru prima dată, fondurile de dezvoltare au fost distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe judeţe şi, apoi, repartizarea  în interiorul judeţelor. “În judeţul Dolj mai mult de jumătate din problemele legate de apă şi canal vor fi rezolvate. Va veni şi partea a doua a Masterplanului de Apă şi Canal. S-a întâmplat ca şi pentru judeţul Dolj să fie alocată o sumă mare de bani, multe localităţi au fost prinse în acest calcul. Sunt convins că cele 9500 de investiţii la nivel national, cele 2500 de grădiniţe şi creşe şi mii de alte obiective vor face ca satul românesc să se modernizeze şi să se dezvolte. Aceste investiţii vor  duce la regenerare urbană  şi la dezvoltarea infrastructurii judeţene. Şi în felul acesta putem să vorbim şi de o susţinere a dezvoltării echilibrate a României”, a mai spus şeful administraţiei judeţene.

La Murgaşi se rezolvă alunecarea de teren

         În formula alocării fondurilor pe judeţe au fost patru indicatori luaţi în calcul: numărul de localităţi din judeţ, populaţia judeţului, suprafaţa judeţului şi impozitul pe venit încasat pe judeţ.  “Vreau să mai spus că în cadrul acestui Program  Naţional de Dezvoltare Locală am aplicat şi noi, în calitate de Consiliu Judeţean. Nu puteam să lăsăm să treacă pe lângă noi o astfel de oportunitate. Dar, iată, că am avut această satisfacţie să avem şi noi aprobate câteva investiţii, care însumate se ridică la aproape 30 de milioane de euro.  Ca urmare, indiferent de culoarea politică a preşedinţilor de consilii judeţene sau de bazinul electoral, judeţele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică şi administrativă şi capacitatea financiară a acestora.  Modul de distribuire a acestor fonduri ne-a arătat şi o asigurare a unei finanţări echilibrate la nivelul întregii ţări, în beneficiul tuturor cetăţenilor. La Murgaşi, de exemplu, unde a avut loc o alunare de teren, care pune în pericol viaţa oamenilor,  avem un proiect şi primim aproape un million de euro. Am avut o tentativă să rezolvăm această probleă pe banii nostril, ai  CJ Dolj, dar firma care a câştigat licitaţia a avut probleme şi nu a mai continua lucrarea. Aşa că sunt foarte utili aceşti bani. Un alt proiect este un drum de 4,7 km în zona localităţii Gogoşu. Acolo sunt ultimele două cule din judeţul Dolj care s-au mai păstrat şi care vor fi refăcute şi modernizate pe fonduri europene, aşa că şi în zona localităţii Brabova şi în zona Gogoşu vom avea aceste două vestigii care cu siguranţă vor f vizitate de turişti, vor fi trecute în toate ghidurilor şi după ce vor fi gata for fi date în administrare Muzeului Olteniei”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Dolj : Fonduri allocate pentru 141 de proiecte

pndl2Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, o sinteză a ceea ce înseamnă PNDL Dolj.  “Dacă analizăm cu mare atenţie, vedem că acest program este o completare a celor pe fonduri europene, fiind localităţi care nu au reuşit să obţină fonduri structurale şi atunci  ar fi rămas cu o serie de probleme nerezolvate în comunităţile respective. Sunt alocaţi 813 milioane de lei, discutăm de 141 de proiecte. Sunt 30 de drumuri, iar valoarea este de 228 milioane lei, sunt distribuite în 30 de localităţi. Sunt 4 poduri şi podeţe în valoarea de peste 7,5 milioane lei. Sunt 28 de sisteme de alimentare cu apă în 26 de localităţi şi care au o valoare de 102 milioane de lei. Sunt localităţi care din punct de vedere a numărului de locuitori nu se puteau încadra nici pentru o aplicaţie pe Masterplan şi nici pe fonduri europene. Fiind neeligibile acele proiecte. 13 staţii de canalizare şi staţii de epurare în valoare alocată de 178 milioane de lei. Sunt integrate în acest program şi 43 de unităţi de învăţământ, în 32 de localităţi, unde se vor investi peste 53 de milioane de lei, banii vor fi investiţi în reabilitare şi modernizare. 14 dispensare umane în 12 localităţi pentru care se vor aloca 12,5 milioane lei şi trei programme de reabilitare a iluminatului public şi nu în cele din urmă, vor fi reabilitate şi două sedii de primărie în două localităţi în valoare totală de 2 milioane de lei”, a explicat Cosmin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj.