Ostroveni, comuna care se dezvoltă pe zi ce trece

0
392

Cu ambiţie şi tenacitate, localnicii din comuna Ostroveni au realizat proiect după proiect, pornind de la reabilitarea drumurilor şi a şcolilor, până la amenajarea unui complex sportiv modern. Avându-l în frunte pe Gheorghe Oprescu, un primar cu experienţă îndelungată în administraţie – mai bine de 20 de ani – localitatea s-a dezvoltat de la an la an şi în momentul de faţă se poate mândri cu o infrastructură bine pusă la punct. Cu toate acestea, edilul visează la finalizarea a două proiecte importante pentru comunitate: o reţea de apă potabilă şi un sistem de canalizare a apelor menajere care să acopere întreaga comună.

Cu o suprafaţă totală agricolă de 5.830 hectare din care 4.714 hectare de teren arabil, în localitatea Ostroveni, activitatea de bază a locuitorilor rămâne agricultura, desfăşurată, în ultimul timp, mai mult în apropierea gospodăriilor. Explicaţia este una simplă: oamenii au preferat să dea în arendă terenurile care se găsesc mai departe şi să muncească pământurile care se află mai aproape de casă. De altfel, arendaşii par tot mai interesaţi de această parte de sud a judeţului, lucru ce le mai dă o mică speranţă autorităţilor care îşi doresc ca pământul lor să rodească an de an.

Campania agricolă de primăvară, în plină desfăşurare

Gheorghe Oprescu, primarul comunei Ostroveni: „Eu îmi doresc ca Ostroveniul să se dezvolte încontinuu, iar oamenii să rămână în comună. Aş vrea să fie linişte între oameni, să avem înţelegere şi să fie cât mai bine. Un proiect mare pe care vreau eu să-l realizăm este renovarea uneia din biserici, Biserica cu Hramul Sfântul Gheorghe. Lucrăm deja la un studiu de fezabilitate. Este vorba şi de o sumă destul de mare pentru reabilitarea exterioară şi interioară, aproximativ 18 miliarde de lei vechi”.

Chiar dacă precipitaţiile abundente căzute în urmă cu două săptămâni au încurcat puţin socotelile agricultorilor din Ostroveni, în acest moment, campania de primăvară se află în plină desfăşurare. Autorităţile locale au făcut şi un bilanţ preliminar: au fost cultivate cu orzoaică 30 de hectare, cu floarea-soarelui 400 de hectare, cartofii au fost cultivaţi pe 100 de hectare, legumele pe 245 de hectare, iar pepenii pe 300 de hectare.

„Se lucrează intens şi la semănatul porumbului. Agricultorii au profitat de aceste zile, după atâtea ploi, şi sperăm să încheiem cu bine campania. Avem forţă mecanizată la nivel de comună, oamenii lucrează. Există un arendaş care a luat 1.000 de hectare. Majoritatea oamenilor au dat în arendă terenurile aflate mai departe şi le-au oprit pe cele care sunt mai apropiate, cele din jurul comunei. Avem şi tinerii care vin din urmă cu aceste proiecte pe subvenţie europeană, proiecte mai mici şi mai mari. Au fost înfiinţate, astfel, plantaţii de pepeni, dar există şi câteva proiecte pentru înfiinţarea unor de stupi de albine”, a precizat Gheorghe Oprescu, primarul comunei Ostroveni.

Tot în aceste zile se lucrează şi la depunerea cererilor pentru APIA. Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-au deplasat la Ostroveni pentru a-i scuti pe localnici, mai ales pe cei mai în vârstă, de un drum până la Bechet. Autorităţile locale se aşteaptă să se ajungă la 1.200-1.250 de cereri depuse de fermieri.

Se lucrează la reţeua de alimentare cu apă şi canalizarea

În ceea ce priveşte lucrările edilitare, primarul comunei Ostroveni, Gheorghe Oprescu, este convins că reţeaua de apă şi canalizare poate fi finalizată în viitorul apropiat. În acest moment, se lucrează la căminele de apă potabilă şi la amenajarea bazinului de apă.

„Am prins în buget câteva investiţii pe care trebuie să le finalizăm. Mă gândesc, în primul rând, la alimentarea cu apă în sistem centralizat, pe Ordonanţa 7 din 2006. Am început lucrările în 2008 şi încercăm să le finalizăm acum. Am primit bani în această primăvară şi am achitat datoriile către firma respectivă. Acum se lucrează la cămine, s-au forat puţurile şi se lucrează la bazinul de apă. Sperăm ca lucrările să se desfăşoare cât mai rapid cu putinţă”, a explicat edilul.

Grădiniţa de la Grindeni va fi reabilitată

Educaţia şi cultura reprezintă o prioritate pentru autorităţile locale, motiv pentru care s-a şi investit pentru dezvoltarea lor. Teatrul de vară, construit în 1962, a fost reabilitat şi este folosit, în special, de elevii celor două şcoli din comuna Ostroveni. De asemenea, Şcoala cu clasele I-VIII din Ostroveni, care este o unitate de învăţământ cu mulţi elevi premianţi, a fost reabilitată. Şi grădiniţele au beneficiat de atenţie din partea Primăriei, urmând să fie reabilitată, în curând, cea din satul Grindeni.

„Şcolile arată bine dar oricum avem depus un proiect la Ministerul Educaţiei şi trebuie să ne vină bani pentru reabilitarea grădiniţei de la Grindeni. Avem două şcoli cu clasele I-VIII, la Ostroveni şi la Lişteava. Populaţia şcolară ajunge la 530 de elevi”, a explicat edilul.

Autorităţile pun preţ pe sănătate

O altă ambiţie a primarului Gheorghe Oprescu este să asfalteze, pe cât permite bugetul localităţii, drumurile importante din comună şi să pietruiască uliţele. „Vom continua cu asfaltarea drumurilor. Din toată sărăcia noastră, în acest an, vrem să asfaltăm trei kilometri de drum care sunt pietruite şi bituminate pe Programul de Dezvoltare Rurală. Avem, în plus, un proiect care trebuie să fie evaluat pentru alimentare cu apă şi canalizare în satul Lişteava, depus la Agenţia de Mediu”, a mai spus primarul de la Ostroveni.

Nici capitolul sănătate nu a fost neglijat, iar locuitorii din Ostroveni beneficiază de condiţii decente din punct de vedere al asistenţei medicale, peste ceea ce se găseşte în alte comune. În fostul sediu al primăriei, funcţionează un centru medical, în care îşi desfăşoară activitatea trei medici de familie, cu cabinete noi, dotate de Primărie cu toate cele necesare. În comuna Ostroveni există, de asemenea, trei farmacii şi o farmacie veterinară.