BRUA Faza 1, semnat şi licitat

0
261

Transgaz a semnat, la finele săptămânii trecute, contractul pentru execuţia celor 3 staţii de comprimare gaze de câte 10 MW prevăzute în proiectul BRUA Faza 1. În data de 14 aprilie, conform calendarului, va fi semnat ordinul de începe a lucrărilor. Contractul de execuţie a celor 3 staţii de comprimare gaze a fost câştigat de un consorţiu de firme româneşti condus de INSPET SA Ploieşti.

Valoarea contractului este 288.742.446,15 lei, care se adaugă TVA, potrivit prevederilor legale în vigoare, fără cheltuieli diverse şi neprevăzute, defalcat după cum urmează: 96.271.656,97 lei pentru lucrările de execuţie la Staţia de comprimare gaze Podişor; 96.446.619,30 lei pentru lucrările de execuţie la Stația de comprimare gaze Bibeşti; 94.692.759.24 lei pentru lucrările de execuție la Staţia de comprimare gaze Jupa şi nu în ultimul rând, 1.331.410,64 lei pentru serviciile de mentenanţă ale celor 3 staţii de comprimare menţionate mai sus.

“BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă”

Ion Sterian, Directorul General Transgaz SA, a subliniat importanța strategică a începerii lucrărilor la faza 1 şi a spus că  realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va ridica nivelul de securitate energetică a României şi va deschide noi oportunităţi pentru implicarea furnizorilor de echipamente şi servicii energetice. “BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. Investiţia în cele 3 stații de comprimare gaze este o dovadă în plus a capacităţii acestei companii-fanion de a realiza proiecte strategice ambiţioase”, a declarat Ion Sterian, Directorul General Transgaz SA.

Trei staţii de comprimare

Proiectul BRUA Faza 1 presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte de transport de gaze naturale ce va facilita conexiunea dintre conductele existente, de la Podişor până la Recaş, pe direcţia Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş şi constă în construcţia unei conducte de transport gaze naturale Podişor-Recaş în lungime de 79 km cu diametru de 32 (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Tot în cadrul acestui proiect se va construit şi o staţie de comprimare gaze Podişor, staţie de comprimare Gaze Bibeşti, precum şi o staţie de comprimare gaze Jupa, fiecare staţie fiind echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă) cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze.

***

Proiectul BRUA Faza 1 nu este în legătură gazele din Marea Neagră, ci este în legătură cu terminalele LNG din nordul Greciei și cu gazele din coridorul sudic din zona Mării Caspice.