Economia digitală este o mare oportunitate pentru Europa

0
317

Noi norme, având ca scop garantarea faptului că activităţile comerciale digitale sunt impozitate în mod corect şi favorabil creşterii economice în UE, au fost propuse de Comisia Europeană miercuri, 21 martie. Adoptarea acestora va transforma UE într-un lider mondial în ce priveşte conceperea de reglementări fiscale adaptate la economia modernă şi era digitală.

        Economia digitală este o mare oportunitate pentru Europa, iar Europa este, la rândul său, o mare sursă de venituri pentru firmele din domeniul digital. Această situaţie reciproc avantajoasă ridică însă probleme juridice şi fiscale. Normele noastre care datează dinaintea apariţiei internetului nu permit statelor membre să impoziteze companiile din domeniul digital care îşi desfăşoară activitatea în Europa atunci când acestea nu sunt prezente fizic aici sau când prezenţa lor fizică este neglijabilă. Această situaţie este ca o gaură neagră tot mai mare pentru statele membre, întrucât baza fiscală se deteriorează. Acestea sunt motivele pentru care propunem un nou standard juridic, dar şi un impozit intermediar pe activităţile digitale”, a subliniat comisarul european Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi.

Impozitul ar urma să se aplice, cu titlu provizoriu

       Cele două propuneri legislative distincte prezentate de Comisie vor avea ca rezultat o impozitare mai corectă a activităţilor digitale în UE. Prima iniţiativă urmăreşte să facă o reformă a normelor în materie de impozit pe profit, astfel încât profiturile să fie înregistrate şi impozitate acolo unde companiile au o interacţiune semnificativă cu utilizatorii prin canalele digitale, ca soluţie pe termen lung preferată de Comisie; prin ea sunt definite criteriile de stabilire a “prezenţei digitale” impozabile sau a unui sediu permanent virtual într-un stat membru pentru platformele digitale. Cea de-a doua propunere are în vedere instituirea unui impozit intermediar care să acopere principalele activităţi digitale care, în prezent, nu sunt impozitate în UE, ea venind ca răspuns la apelurile din partea mai multor state membre pe această temă; impozitul ar urma să se aplice, cu titlu provizoriu, veniturilor obţinute din anumite activităţi digitale care nu intră sub incidenţa cadrului fiscal actual, până la finalizarea reformei globale şi integrarea unor mecanisme care să reducă posibilitatea dublei impozitări.

Adoptarea unor soluţii internaţionale ambiţioase

        Pachetul prezentat prevede o abordare coerentă în ceea ce priveşte un sistem de impozitare a economiei digitale, care să sprijine piaţa unică de profil şi să servească drept punct de pornire pentru discuţiile internaţionale menite să soluţioneze acest aspect la nivel mondial. Propunerile legislative vor fi înaintate Consiliului UE spre adoptare şi Parlamentului European spre consultare. UE va continua să participe în mod activ la discuţiile purtate la nivel mondial pe tema impozitării economiei digitale în cadrul G20/OCDE şi să insiste pentru adoptarea unor soluţii internaţionale ambiţioase.