Cu mic, cu mare spre revigorarea învăţământului tehnic

0
329

Astăzi, este ziua Olimpiadei Tehnice, proba scrisă, la diferitele discipline din curricula, mai multe instituţii de învăţământ participând, prin elevii săi, la desfăşurarea acestui proces. Competitorii trebuie să obţină, „în scris”, minimum nota 5, pentru a putea participa la exemplificarea practică. Câteva sute de elevi vor participa la faza judeţeană a concursului, dar numai cei care vor trece de pragul minim la „scris” vor putea merge mai departe.

Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova este, astăzi, gazdă a fazei judeţene a Olimpiadei la disciplinele tehnice. „Sunt 57 de elevi din clasa a XI-a şi 40 din anul terminal de liceu, pe mai multe domenii: electric, mecanic, electronic şi industria textilă şi a pielăriei. Vor participa tineri din unitatea noastră, din Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, Liceul Tehnologic „George Bibescu” Craiova, Colegiul Tehnic Energetic Craiova, Colegiul Tehnic „Şrefan Milcu” Calafat, Liceul Tehnologic Auto Craiova, Colegiul „Ştefan Odobleja” Craiova, Liceul „Traian Vuia” Craiova. Probele practice vor fi susţinute pe 4 martie, la instituţii care vor fi stabilite în zilele următoare. Înscrierea unui număr mare, aşa considerăm noi, este un lucru bun, deoarece aşa îi putem găsi pe cei care pot face performanţă şi, astfel, se poate revigora învăţământul tehnic şi profesional ”, a precizat prof. Cristian Pătraşcu, director adjunct al Liceului CFR. Vecinii , cei de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, sunt şi amfitrioni ai unei etape judeţene . „Îi găzduim pe toţi cei care susţin faza pe profil „servicii”. Sunt 40 de elevi care sunt înscrişi, la clasa a IX-a fiind vorba despre „turism” – 15 elevi; tehnician activităţi economice (opt tineri); „estetica şi igiena corpului omenesc” – trei competitori. La cls. a XII-a, sunt cinci înscrişi la „turism”, patru la tenician economic şi patru la estetică. Probele practice vor fi susţinute, după cum, am fost informaţi, la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova”, a declarat prof. Laurenţiu Puicin, director al CTM „Constantin Brâncuşi”. Nu este lipsit de importanţă nici concursul, tot pe aceeaşi temă, a participării tinerilor în specializarea „Resurse naturale şi Protecţia mediului”, etapa judeţeană având loc de desfăşuurare Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” Craiova. „Sunt 42 de tineri din clasele a XI-a şi a XII-a, fiecare an de studiu având 21 de şcolari, care vor participa pe mai multe discipline, din agricultură şi sperăm să avem copii care se vor califica mai departe” – prof.  Iulia Cristea, vicepreşedinte al Comisiei consultative din cadrul instituţiei de învăţământ preunivbersitar amintită.

Şi elevii de gimnaziu merg spre învăţământul tehnic

Pregătirea tehnico-profesională se adresează şi elevilor de gimnaziu, cei mai merituoşi dintre ei fiind parte în programa de concurs. „La disciplina „Educaţie tehnologică”, sunt 100 de copii care îşi vor arăta cunoştinţele, în scris, aceştia provenind din clasele V-VIII ale învăţământului gimnazial, din mai multe instituţii şcolare din Dolj, la noi desfăşurându-se concursul judeţean. Pentru proba practică, aşteptăm sediile unde va avea loc competiţia”, a spus prof. Cristina Mitrică, director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Craiova. Esre demne de remarcat că, pe lângă revitalizarea învăţământului tehnic şi profesional, adoptat de către autorităţile în domeniu, se ibservă şi o participare a tinerilor.