Spectacol de muzică şi poezie pe texte de Marin Sorescu

0
234

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” vă invită duminică, 28 februarie, ora 18.30, la Sala „Amza Pellea”, spre a fi martori la omagiul adus scriitorului Marin Sorescu, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea marelui scriitor (n. 29 februarie 1936), respectiv 20 de ani de la trecerea sa în eternitate (8 decembrie 1996).

Spectacolul „Profet în ţara lui” – un performance de poezie şi muzică pe texte de Marin Sorescu, în regia Alinei Hristea – se va bucura de participarea extraordinară a actorilor Ilie Gheorghe, Tudor Gheorghe, Emil Boroghină şi Ion Colan, studenţilor anului II de la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, Corului „Allegro” şi Orchestrei de cameră a Liceului de Arte „Marin Sorescu” (îndrumător: prof. Florian-George Zamfir).

Între manifestările culturale prin care va fi evocată figura unuia dintre creatorii de prim rang ai generaţiei sale, în repetate rânduri propus la Premiul Nobel pentru literatură, se înscrie – luni, 29 februarie, ora 16.00, la Sala „Ia te uită!” a TNC – şi lansarea volumului „Marin Sorescu. Singur printre canonici”, de Cosmin Borza. Monografie critică apărută în 2015 la Editura „Art”, aceasta este considerată cea mai profesionistă lucrare dedicată operei şi vieţii scriitorului. Cu acest prilej va fi vernisată o expoziţie de pictură dedicată scriitorului de elevi ai Liceului de Arte (îndrumător: prof. Monica Dincă).

Cosmin Borza (n. 7 iunie 1983, Ineu, Arad) este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde şi-a obţinut şi doctoratul şi unde este şi profesor asociat. De asemenea, este cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” şi redactor la  publicaţia „Dacoromania litteraria” a acestuia. A obţinut mai multe premii, precum şi burse şi stagii de cercetare.