Proiect unic pentru copiii cu nevoi speciale

0
1071

Din noiembrie 2014, Centrul Naţional de Educaţie Canină din Craiova implementează un proiect destinat copiilor cu deficienţe, partener fiind Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina” din Craiova. Acţiunea desfăşurată este unică în România, exemplul fiind urmat şi în alte oraşe din ţară. 

Din noiembrie 2014, este în plină desfăşurare Proiectul „Câini speciali pentru copii speciali”, desfăşurat de Centrul Naţional de Educaţie Canină din Craiova , Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Mina” fiind partener în proiect. „Am început proiectul în noiembrie anul trecut şi va fi finalizat după 18 luni. Au fost aleşi 12 copii, cu diverse deficienţe, 10 profesori psihologi, de la „Sf. Mina”, şi 8 câini de salvare din cadrul unităţii noastre. În grupul ţintă sunt cuprinşi minori cu dereglări comportamentale, autişti şi nevăzători, fiecare copil urmând să lucreze cu un câine special educat, în funcţie de necesităţi. Este un proiect amplu, unicat în România. Avem câini de diferite rase – ciobănesc german, ciobănesc belgian, labrador, golden – retrevier, Saint – Bernard, bichon etc – fiecare exemplar fiind educat pentru cîte o categorie în parte”, a declarat Liviu Ionescu, şeful Centrului Naţional de Educaţie Canină Craiova.

Model şi pentru alţii

Proiectul, aflat în plină desfăşurare, este structurat pe trei niveluri, ceea ce-l face singular în România. „În prima etapă, copiii trebuie să socializeze cu câinii. Urmează cel de-al doilea pas, în  care se stabileşte compatibilitatea minorului cu câinele. Nivelul al – III- lea, numit „Programul TAA – Terapie Asistată cu Animale”, este, poate, cel mai important. În cadrul acestuia, minorul, care face subiectul programului, va lucra independent cu câinele. Toţi psihologii de la „Sf. Mina” vor fi permanent în legătură cu aceşti copii. Fiecare supraveghetor va realiza fişe psihologice, care vor reflecta evoluţia cazului în sine. Este cel de – al IV – lea proiect desfăşurat de noi, dar este primul de acest fel în ţară, însă au venit şi alte oraşe  – Cluj, Oradea, Sfîntu – Gheorghe – care vor să ne urmeze exemplul ”, a completat Liviu Ionescu.

„Sunt rezultate incredibile”

Deja se văd primele rezultate ale acestui program. „Pentru noi, este ceva nemaiîntâlnit. Sunt rezultate incredibile. Avem un părinte al unui copil de de aproximativ trei ani, care ne-a spus că, până să fie cuprins în acest proiect, educaţia băieţelului decurgea mai greu, având în vedere că minorul suferă de o anumită deficienţă. Practic, toţi copiii aflaţi în şcoala noastră, una specială, beneficiază de acest program, nu numai cei cuprinşi strict în proiect. Sunt convinsă că va continua colaborarea”, a declarat Eugenia Pascu, director al Şcolii Gimnaziale Speciale „Sf. Mina”.