Codurile Penal şi de Procedură Penală, prezentate avocaţilor doljeni

0
389

Peste 100 de avocaţi din cadrul Baroului Dolj, dar şi din alte judeţe ale ţării, au fost prezenţi, sâmbătă, la Filarmonica Oltenia pentru a discuta pe marginea noilor Coduri penal şi de procedură penală. Acestea ar urma să intre în vigoare peste doar câteva zile, începând cu data de 1 februarie a.c.    

Baroul Dolj şi Centrul Teritorial Craiova al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor au organizat, la sfârşitul săptămânii, un simpozion cu tema „Elemente de continuitate şi discontinuitate în reglementările actualelor şi noilor coduri penale şi de procedură penală”. Pentru că intrarea în vigoare a celor două coduri – Penal şi de Procedură Penală – ar urma să se producă în doar câteva zile, la 1 februarie a.c., la evenimentul care a avut loc la Filarmonica Oltenia au fost prezenţi teoreticieni, dar şi practicieni ai dreptului din zona Olteniei, nume cunoscute în lumea juridică.

Seria de conferinţe continuă

În legătură cu modificările aduse de noile coduri, au susţinut prelegeri prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj, prof. univ. dr. Costel Niculeanu, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale Craiova, conf. univ. dr. av. Ruxandra Răducanu şi lect. univ. dr. Elena Oancea – Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale Craiova. Avocaţilor le-au fost prezentate noutăţile aduse de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală şi s-a discutat pe marginea modificărilor propuse.

«Am socotit că este necesar ca avocaţii să afle care sunt aceste noutăţi. Am luat legătura cu Editura Universul Juridic care a oferit câte un exemplar din „Noul Cod penal şi Noul  Cod de Procedură Penală”. La nivel de barou vom încerca, în fiecare zi de joi, să organizăm ateliere care să aibă o temă foarte precisă. Vor fi prezenţi invitaţi care să le vorbească avocaţilor. Evident după intrarea în vigoare şi avocaţii vor fi mai bine pregătiţi îndeosebi cei care se ocupă de cauzele penale. Este un moment bun pentru a trage şi câteva concluzii cu privire la profesia noastră. Fiecare categorie de profesionişti în drept şi-a făcut separat această pregătire pentru intrarea în vigoare a codurilor. Poate ar fi fost necesar ca Ministerul Justiţiei să aloce bani pentru a se implementa în colaborare cu Uniunea Naţională a Barourilor din România. Lucru acesta nu s-a întâmplat şi, atunci, barourile sunt obligate prin eforturi financiare proprii să le prezinte avocaţilor aceste coduri», a declarat prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj.

Seria de conferinţe va continua fiind programate dezbateri, pe marginea celor două coduri, în luna aprilie dar şi în luna septembrie astfel încât acestea să fie discutate pe trei segmente.

Avocaţi din nouă judeţe, prezenţi la Craiova

În plus faţă de membrii Baroului Dolj la simpozion au participat şi avocaţi din barourile Gorj, Olt, Argeş, Mehedinţi, Călăraşi, Bucureşti, Ialomiţa, Arad şi Alba. În opinia unora dintre specialişti, era de preferat ca aceste coduri să mai rămână o perioadă în dezbatere publică pentru a fi mai bine cunoscute de cei cărora li se adresează. „Dacă o legislaţie, şi mai ales o legislaţie penală, nu este cunoscută, nu stă în dezbatere publică suficient timp, nu sunt amendate chestiunile care se văd la o primă citire că sunt în neconcordanţă cu întregul sistem legislativ românesc, este o legislaţie care va intra în vigoare, dar nu îşi va găsi finalitate. Aceste coduri se văd ca o construcţie juridică oarecum pripită. Nu spun că nu erau necesare. Erau necesare pentru că nu putem să trăim cu un Cod de la 1968, amendat, cârpit, câtă vreme noi am schimbat structura statului. Erau necesare, însă acest modernism trebuie îmbinat cu tradiţia. Un an sau doi ani de dezbatere publică eu spun că nu erau suficienţi pentru că avem experienţa Codului de Procedură Civilă. Acesta din urmă în loc să fie un stimulent al celerităţii proceselor a devenit o frână”, a precizat Aurel Despa, avocat în cadrul Baroului Dâmboviţa.