Viziunea PSD: Repornim economia protejând şi recompensând munca!

0
604

Măsurile din Programul de guvernare al PSD pentru perioada 2020 – 2024 vizează în proporţie de 80% siguranţa locurilor de muncă, văzută ca un punct de pornire obligatoriu pentru viziunea economică a unui nou Executiv.

Un loc de muncă sigur înseamnă stabilitate şi încredere în viitor, înseamnă repornirea consumului şi a întregului circuit economic. Din impozitele şi contribuţiile sociale plătite de cei care muncesc se pot asigura pensii decente, servicii de calitate în sănătate şi o educaţie temeinică pentru noile generaţii. Totul se face prin muncă şi de aceea viitorul guvern trebuie să protejeze, să încurajeze şi să recompenseze munca.

Un prim set de măsuri esenţiale are în vedere creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, venindu-se astfel şi în sprijinul celor 800.000 de şomeri, victime ale guvernării dezastruoase a PNL din perioada pandemiei. Programul PSD prevede acordarea unor ajutoare de stat în valoare de maximum 100.000 de euro pentru companiile care, dezvoltând investiţii în zone cu şomaj ridicat, înfiinţează locuri de muncă. Tot 100.000 de euro este şi plafonul pentru voucherele de care pot beneficia firmele, ca deducere din sumele cheltuite pentru reconversia profesională a angajaţilor.

Susţinere pentru formare şi calificare

O atenţie deosebită este îndreptată către tinerii care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare (NEET), către şomerii de lungă durată sau persoanele inactive. Programul de guvernare al PSD include, în această privinţă, măsuri precum subvenţionarea în proporţie de 80 % a cursuri-lor în agricultură, agronomie sau meşteşuguri, condiţionată de obţinerea certificatului de calificare şi de accesarea programelor de finanţare nerambursabilă în aceste domenii. Totodată, un sprijin financiar cuprins între 2.500 şi 3.500 de lei va fi acordat şi celor care doresc să urmeze şcoala de şoferi. Vouchere de formare profesională în sumă de 1.000 de euro vor fi disponibile pentru persoanele care se înscriu la cursuri şi stagii de formare organizate de unităţi acreditate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii. Ca susţinere complementară, pe durata cursurilor, va fi acordată o primă de cel mult 500 de euro, pentru acoperirea cheltuielilor de transport, masă şi cazare.

Creşterea veniturilor, prioritate naţională

Un capitol important al programului vizează creşterea salariilor, pentru a stopa exodul muncitorilor români.

Experienţa din anii de tranziţie a demonstrat cât de păguboasă a fost politica salariilor mici, care a determinat milioane de români să plece la muncă în străinătate. Creşterea salariilor nu este o măsură populistă, ci o chestiune de siguranţă naţională: dacă nu vom creşte salariile, riscăm să rămânem fără forţă de muncă.

De aceea, PSD îşi propune majorarea anuală a salariului minim (până la 3.500 de lei în 2024) şi a salariului mediu brut (la 7.010 lei), astfel încât puterea de cumpărare a populaţiei să crească.

Mai mult, impozitul pe venit va fi eliminat pentru salariul minim, dar şi pentru bonurile de masă, va fi redus pentru salariile sub 6.000 de lei şi va scădea, de asemenea, prin creşterea deducerilor, pentru toţi salariaţii care au copii în întreţinere, măsuri de care vor beneficia 85 % dintre angajaţi. Este un plan de acţiune care poate fi aplicat încă din prima zi de guvernare, cu un impact bugetar redus şi fără costuri suplimentare la angajator, dar cu beneficii imense, care înseamnă, în definitiv, reducerea inechităţilor şi a riscului de sărăcie.

Garanţie pentru slujbe durabile

Pentru a încuraja angajarea şomerilor, va fi implementat un stimul de inserţie, de 50 % din salariu în cazul muncitorilor calificaţi şi de 60 % pentru cei necalificaţi, fără a depăşi suma de 6.000 de lei. Această formă de susţinere financiară va fi oferită timp de 12 luni, principala condiţie fiind ca salariatul să fie menţinut cel puţin un an după finalizarea acordării stimulentului.

 

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 11200020.