Primăria Craiova lucrează la procedura pentru taxa pe paragină

0
46

sedinta clmPrimăria Craiova va face publică, în următoarele zile, procedura de aplicare a suprataxei de 500% pentru terenurile şi clădirile neîngrijite. Potrivit autorităţilor, criteriile după care vor fi taxaţi proprietarii vor fi concepute în aşa fel încât să se evite orice abuz din partea municipalităţii.

Suprataxa de 500% pentru proprietăţile lăsate în paragină este noutatea cu care se vine în proiectul de taxe şi impozite pentru anul 2017. Reamintim că iniţiativa aparţine municipalităţii şi a fost aprobată, în plenul de joi, cu voturile PSD, care sunt majoritare, în timp ce liberalii au votat împotrivă, după ce au criticat vehement această propunere. Taxa a fost votată, însă, doar la modul general, fără a se cunoaşte, cu exactitate, cum se va aplica. Interpelat de consilieri, viceprimarul Mihail Genoiu a prezentat succint principiile de bază ale acestei proceduri, pe care a promis că o va definitiva în câteva zile.

Poliţia Locală va identifica, mai întâi, clădirile

Potrivit viceprimarului Craiovei, în primul fază, Poliţia Locală, prin departamentul Disciplină în Construcţii, va trebui să inventarieze imobilele cu aspect neîngrijit. După ce vor fi identificaţi proprietari, aceştia vor fi notificaţi în sensul că sunt obligaţi să-şi îngrijească terenului sau locuinţa, după caz. „Se va da un termen de aduce a proprietăţii la condiţii normale, termen care va fi propus prin acest proiect de procedură. Dumneavoastră, consilierii, aveţi dreptul să-l solicitaţi să fie mai mare sau mai mic, după cum consideraţi”, a spus Genoiu, în plenul de joi al CLM Craiova. Dacă în perioada respectivă, proprietarul va solicita şi va obţine o autorizaţie de construcţie de la Primărie în vederea reparării construcţiei sau a împrejmuirii, autorităţile spune că se consideră că a început demersurile oficiale de refacere a proprietăţii şi nu mai poate fi sancţionat.

Criterii pentru aspectul „neîngrijit”

casaO problemă apare în momentul în care proprietarul nu a întreprins nimic în perioada care i s-a lăsat la dispoziţie. În acest caz, documentaţia făcută de Disciplina în Construcţii va fi transmisă către o comisie, care va fi stabilită la nivelul Primăriei. Abia acea comisie va stabili ce se întâmplă mai departe şi dacă acea clădire va fi sau nu amendată, pe cota suplimentară. „Noţiunea de «neîngrijit”» este, în mare parte, apanajul arhitectului-şef. El va trebui să stabilească – bineînţeles, şi cu ajutorul nostru – foarte clar criteriile. Pentru că, în funcţie de această rigoare, se poate elimina întrutotul orice formă de abuz”, a mai spus Mihai Genoiu.

Hotărâre de consiliu pentru fiecare clădire în parte

Abia după ce clădirea sau terenul respectiv va trece şi prin comisia special constituită, proprietarii vor fi taxaţi cu suprataxa de 500%. Autorităţile au precizat că actul final prin care se va dispune impozitarea va fi chiar hotărârea Consiliului Local. „Cu alte cuvinte, dumneavoastră, consilierii, veţi fi învestiţi, prin raport de specialitate, cu adoptarea unei hotărâri pe imobil, determinat în mod individual. În momentul în care veţi hotărî că pe imobilul respectiv se va aplica această cotă, această hotărâre de consiliu reprezintă titlul de creanţă şi, în baza titlului de creanţă, se trece la procedura de impozitare la Impozite şi Taxe”, a mai spus Genoiu. După ce se va finaliza, proiectul privind procedura de aplicare a suprataxei pe clădirile neîngrijite va fi afişată pe site-ul Primăriei Craiova pentru a fi consultată de persoanele interesate.