Eroii nu mor niciodată!

0
193

În cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei României din data de 25 octombrie 2018, militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est au organizat pe parcursul acestei săptămâni o serie de manifestări în garnizoana Craiova. Ieri, evenimentele au continuat cu Ceremonia militar – religiosă, care a avut loc la Monumentul Eroilor Români din cimitirul Sineasca.

La acest eveniment au participat cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai Mitropoliei Olteniei, oficialităţi ale administraţiei publice locale şi centrale. Şi s-au încheiat cu Retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. Traseul de deplasare al detaşamentului a fost pe intinerariul Prefectura Dolj (Piaţa Mihai Viteazul) –Strada Unirii – Pasajul Nicolae Titulescu (pasaj suprateran) – Str. Amaradia (UM 01083).

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean dolj, prezent la Ceremonie a precizat că în anul Centenarului Marii Uniri, ne reunim pentru a celebra, cu admiraţie şi respect, instituţia care, cu mult curaj şi hotărâre, a purtat pe umerii săi povara înfăptuirii acestui vis secular al românilor, instituţia care poartă de atunci laurii celei mai înălţătoare realizări a naţiunii noastre.  “Cucerite cu greu, prin lupta şi jertfa ostaşilor, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială sunt valori sacre, care se cer necontenit apărate – o misiune crucială, pe care, cu devotament, Armata o împlinelşte şi în prezent, aşa cum o făcea şi în urmă cu 74 de ani, în ofensiva decisivă pentru eliberarea teritoriului românesc”, a subliniat Ion Prioteasa.

La mulţi ani, Armată Română !

Şeful administraţiei doljene a mai spus că Ceremonia de astăzi ( n.r de ieri) reprezintă un bun prilej de a ne arăta recunoştinţa pentru toţi eroii, numiţi şi nenumiţi, care în vremurile de mare încercare şi-au aşezat destinele pe altarul idealului naţional, de a ne exprima consideraţia pentru veteranii de război care şi-au pus vieţile în slujba patriei, insuflând generaţiilor care i-au succedat simţul datoriei şi al iubirii de ţară. Stimaţi militari, eforturile dumneavoastră onorează pe deplin memoria înaintaşilor. “Acum, când acţionaţi departe de casă sau chiar aici, în Craiova, alături de camarazi din state partenere, garantând securitatea Alianţei Nord-Atlantice, demonstraţi rolul important pe care l-aţi dobândit pentru România, pe plan internaţional, şi fermitatea cu care îl îndepliniţi. Cu ocazia Zilei Armatei României, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, vă rog să primiţi sincerele noastre felicitări şi expresia întregii aprecieri, alături de cele mai bune gânduri de sănătate şi mult succes, pentru a duce la bun sfârşit toate misiunile încredinţate. La mulţi ani!”, a precizat şeful administraţiei doljene.

Militarii…în şcoli şi licee

Militari din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi reprezentanţi ai biroului informare – recrutare au prezentat elevilor din instituţiile civile de învăţământ, importanţa Zilei Armatei României, misiunile desfăşurate de militari în ţară şi în teatrele de operaţii, informaţii pentru cei interesaţi de o carieră militară. Evenimentul, care s-a organizat sub egida  Ziua Armatei României în şcoli”, s-a desfăşurat miercuri, 17 octombrie, la Liceul Teoretic ”Independenţa” din Calafat, cu participarea militarilor din Batalionul 20 Infanterie „Dolj”; iar a doua zi,  joi, 18 octombrie, la Liceul Teoretic „Horia Vintilă”, din Segarcea, cu participarea militarilor din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”.

Armata la Mall”

La Cercul Militar s-a desfăşurat vineri, 19 octombrie, simpozionul „25 octombrie –   Ziua Armatei României”. Tot aici au fost organizate două expoziţii : una de efecte militare şi cealaltă de fotografie. Evenimentul Armata la Mall” (Mall Electroputere Parc), de sâmbătă, 20 octombrie, a avut un real success. În cadrul evenimentului s-a organizat un spectacol muzical susţinut de Muzica Militară a Garnizoanei Craiova şi corul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, o expoziţiei statică unde au fost expuse tehnică şi echipamente militare din cadrul unităţilor subordonate Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi a detaşamentului militar polonez.