Concert simfonic cu spaniolul Antonio Ariza Momblant la pupitrul dirijoral

0
168

Astă-seară, de la ora 19.00, publicul meloman este invitat la o călătorie în ținutul pitoresc al Scoției, pe aripile muzicii lui Felix Mendelssohn-Bartholdy mai precis ale Simfoniei nr. 3 în La minor, op. 56, „Scoțiana” , cu spaniolul Antonio Ariza Momblant la pupitrul dirijoral. Programul mai cuprinde o lucrare de tinerețe din creația lui Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră, op. 58, cu Toma Popovici la pian, și o primă audiție absolută: „O parodie…”, de Eugen Petre Sandu. Biletele se găsesc la Agenția Filarmonicii „Oltenia”, la prețurile de 30 lei și, pentru elevi, studenți, pensionari, 15 lei.

Disciplină, rigoare și pasiune – acestea sunt primele trei calități care au fost evidențiate în momentul primirii Medaliei Fundației „Andrés Segovia”, ca recunoaștere a meritelor artistice ale maestrului Antonio Ariza Momblant. Versatilitatea sa manifestată în plan dirijoral i-a permis să conducă diverse orchestre sau să evolueze în săli importante din China (Dongying, Beijing, Shenzen) și Spania (International Festival of Ubeda). A obținut și diploma de solist-pian la Conservatorul din Cordoba, la clasa profesorului Juan Miguel Moreno Calderon, și s-a perfecționat studiind și cu alți pianiști de renume. În prezent, conduce Provincial Choir and the Orchestra of Jaen și este profesor de pian la Conservatorio Superior de Musica „Andrés de Vandelvira” din Jaen.

Toma Popovici a absolvit cursurile Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popişteanu şi Lucia Teodorescu. Discipol al pianistei Dana Borşan, este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din București şi, în prezent, lector universitar la disciplina pian din cadrul Departamentului Instrumente cu Claviatură – Muzică de Cameră. De asemenea, a urmat cursurile de masterat ale College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston. A obţinut premii la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante fiind Premiul I la Concursul Internaţional „Dinu Lipatti” (Bucureşti, 1997), Premiul I la Concursul Internaţional Waki-Osaka (Japonia, 1996), Premiul I la „Ann and Aaron Richmond Competition” (Boston, 2001).Toma Popovici este membru fondator al „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma.